KJKP “Park” će održavati sistema javne rasvjete u Kantonu Sarajevo, Efendić nezadovoljan ovom odlukom

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj 109. sjednici održanoj jučer prihvatila Prijedlog ugovora Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS o održavanju sistema javne rasvjete na području svih devet općina našeg kantona.

Obuhvaćene su općine Vogošća, Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Ilijaš i Trnovo.

Prema spomenutom ugovoru održavanje sistema javne rasvjete u Kantona Sarajevo tokom 2023. godine obavljat će KJKP “Park” d.o.o. Sarajevo.

U cilju objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti, iz ovog resornog ministarstva ističu da je ovaj ugovor o održavanju sistema javne rasvjete Kantona Sarajevo zasnovan na članu 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, kojim je uveden novi član 10.c koji definiše ugovore između subjekata u javnom sektoru.

Odredbe ovog člana su novina, koja je preuzeta iz Direktiva Europske Unije 24/2014 i 25/2014, prema kojima su “in house” nabavke u skladu su s praksom Evropskog suda pravde.

Načelnik Općine Novi Grad i lider Stranke za BiH, Semir Efendić, već je reagovao na ovu odluku koja mu se, po svemu sudeći, nimalo nije dopala.

Tvrdi da ovo preduzeće nema tehničke mogućnosti da to radi, te da vikendom uopšte ne rade što će najviše osjetiti građani.

Kažu da od 1. januara ove godine javnu rasvjetu održava KJKP Park. Preduzeće nema ni tehničke ni kadrovske pretpostavke da taj posao obavlja efikasno i uspješno.

Kvar na javnoj rasvjeti u ulici Branislava Nušića prijavljen je u petak, ali u KJKP Park ne rade preko vikenda, pa će popravka čekati ponedjeljak.

Održavanje javne rasvjete je jednostavno pitanje koje je prije 10 godina u Sarajevu bilo efikasno riješeno, a rasvjetu su održavale firme čija je to specijalnost i u tome su bili ažurni i efikasni.

Napredujemo tako da je iz godine u godinu stanje gore“, napisao je Efendić na društvenim mrežama.