Meteorolozi objavili izglede vremena za naredne dvije sedmice: “Trebali bi se prilagoditi blagim zimskom uvijetima”

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su izglede vremena za naredne dvije sedmice.

Prema njihovog prognozi narednih dana u Bosni trebali bi se prilagoditi blagim zimskom uvijetima.

Snijeg je pored planina moguć i nižim područjima centralne i istočne Bosne. Kiša se osim u Hercegovini, očekuje na sjeveru i zapadu Bosne.

U utorak je izvjestan jak vjetar u Krajini i bura u Hercegovini. Vrijeme tokom sedmice će biti promjenjivo pri ćemu će u pojedinim dijelovima dana biti i kraćih sunčanih intervala.

Temperature zraka u padu, ali i dalje nešto veće u odnosu na prosječne vrijednosti za ovo doba godine.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 6 °C. Najviše dnevne temperature između 0 °C i 6 °C, na jugu zemlje do 9 stepeni.

Početkom druge polovine januara 2023. godine prema trenutnim raspoloživim podacima nastavit će se nestabilno vrijeme sa kišom u Hercegovini i u nižim područjima Bosne, i sa snijegom i susnježicom u planinama i pretplaninskim predjelima.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -5 °C i 1 °C u Bosni do 4 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 0 °C i 5 °C u Bosni do 9 °C u Hercegovini.

Podsjetimo i da su nakon dugog iščekivanja konačno bh. planine zabijelile jutros.

Za sada je snijeg pao na Bjelašnici, Igmanu, Jahorini i Vlašiću.

Ovo je dobra vijest za sve ljubitelje sniježnih radosti, posebno skijanja.

Današnji snijeg ulijeva nadu da bi ova zimska sezona mogla biti spašena.

Već od noćas najevljeni susnježica i snijeg u gradovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme.

U većem dijelu zemlje je registrovana kiša u nizinama, a u višim područjima snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica -7; Ivan Sedlo 0; Sokolac 1; Bugojno 2; Banja Luka, Bihać, Gradačac, Livno, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 3; Drvar i Sanski Most 4; Trebinje i Zenica 5; Široki Brijeg i Stolac 6; Mostar 7; Neum 8 °C.

Danas će u Bosni biti oblačno sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Tokom noći na srijedu u zapadnim, centralnim i istočnim područijma snijeg i susnješica su mogući i u nizinama, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

U većem dijelu Hercegovine prestanak kiše prije podne i smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Oblačno sa padavinama će se zadržati na sjeveru Hercegovine.

Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7 °C, na jugu zemlje do 11 °C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Tokom noći na srijedu se očekuje susnježica ili slab snijeg. Najviša dnevna temperatura zraka oko 4 °C.

Susnježica i snijeg najavljeni i u narednim danima

U srijedu, sutra, prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima sa susnježicom ili snijegom. U nizinama može padati i kiša. U ostalim područjima smanjenje oblačnosti.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4 °C, na jugu zemlje do 6 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 8 °C, na jugu zemlje do 11 °C.

U četvrtak očekuje se prolazno naoblačenje koje bi prije podne na području Krajine, dijelu centralne i sjeverne Bosne uslovilo kišu u nizinama i snijeg u višim područjima.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2 °C, na jugu zemlje do 5 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7 °C, na jugu zemlje do 10 °C.

U petak prije podne po kotlinama u Bosni magla. U drugom dijelu dana prolazno naoblačenje sa zapada u cijeloj zemlji.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2 °C, na jugu zemlje do 5 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje do 11 °C.

U subotu prije podne po kotlinama u Bosni magla. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuje naoblačenje u cijeloj zemlji.

Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2 °C, na jugu do 5 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10 °C, na jugu do 12 °C.

Nedim Sladić: Zašto nam ove godine nedostaje snijega?

Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić govorio je za televiziju Hayat o neuobičajenim vremenskim prilikama za ovo doba godine.

Sama je činjenica da bilježimo netipično visoke temperature za ovo doba godine, a na tome jednim dijelom možemo zahvaliti i dešavanjima sa druge strane Atlantika, pojašnjava Sladić.

To se veže i za prodor veoma hladne, zračne mase koja je zahvatila područje SAD-a krajem 2022. godine, pred sami Božić. Netipična situacija je bila da se velika količina hladnog zraka sa pola prelije sve do juga samog američkog kontinenta.

I na razgraničenju hladnog, polarnog zraka sa sjevera, i ovog toplog, tropskog sa juga, došlo je do nečega što se zove udubljivanje mlazne struje, odnosno vrpce snažnih vjetrova koja pomjera vremenske sisteme u smjeru zapad- istok.

Kako se ona polako širila dalje, prema Atlantiku, svaki pokušaj hladnog zraka na zagrijano tlo reagovalo je na način da proizvodi polja niskih zračnih pritisaka koja su se kasnije premiještala dovlačeći prema evropskom kontinentu topliji i vlažniji zrak.

Glavnina tih poremećaja se premiještala upravo preko Velike Britanije i Skandinavije prema istoku, dok je u naša područja pristizao topao zrak.

Preko mediterana je došlo do uspostave kanala kojim bi sa sjevera počeo strujati topao i suh zrak, takozvani termobarički greben po visini je bio uspostavljen zahvaljujući ovim poremećajima u Atlantiku koji su bili dovoljno južno.

Onda, pogurao je taj topli zrak dalje prema našim područjima, ali i prema većem dijelu Centralne Evrope, pri čemu su, početkom januara 2023. oborene na desetine temperaturnih rekorda“, rekao je Sladić.

Normalizacija vremena je već uslijedila.

Sa sjevera nam dolazi do pritjecaja vlažnog, nestabilnog i sve hladnijeg zraka. Posljedica toga je bila očitovana kroz današnju kišu u većem dijelu BiH, koja je najjača na zapadu, jugozapadu BiH i Hercegovini, gdje će narednih sati biti još povećan dotok vlažnog zraka sa Jadrana.

Sa njegove zadnje strane polako će prema našim krajevima početi strujati i onaj hladniji, pa i sukob hladnijeg i toplijeg zraka za posljedicu će imati jače hlađenje, širenje i kondenzovanje zraka, što će za posljedicu uzrokovati i obilnije padavine u ovim područjima.

Jačih padavina bit će u centralnim, ali i djelimično i u sjeveroistočnim područjima Bosne. Ne treba isključiti ni mogućnost grmljavine“, dodao je Sladić.

Kazao je i da će na planinama u večernjim satima doći će do pada temperature zraka s kojim će se spustiti snježna granica, pa će kiša, najprije na planinama sjeverozapadne Bosne, preći u susnježicu i vrlo vlažan, u početku gust snijeg, nalik na krpe, a potom će se hladniji zrak premiještati dalje prema istoku i u noći na utorak najvjerovatnije da će kiša zahvatiti Dinarski sistem i tu će se zamijeniti sa snijegom.

Generalno gledano kada govorimo o snijegu za nizine, on još nije toliko izgledan. Sniježna granica do nekih 500 metara. Sarajevo je ivično po pitanju snijega, može ga biti ali ne previše. Kada je riječ o ostalim gradovima, gotovo je izvjesno da će proći ponovo bez snijega“, pojasnio je Sladić za Hayat.