Mladi SDA: “Jesu li MUP KS i Federalni MUP pružali podršku organizaciji Dodikove parade?”

Asocijacija mladih SDA oglasila se saopćenjem za javnost povodom održavanja neustavnog Dana RS-a.

Kako navode u ovdašnjim medijima neopaženo je prošla izjava Siniše Kostreševića, direktora Policije RS-a, data u specijalnom programu RTRS-a povodom tzv. Dana RS-a.

On se zahvalio policiji Kantona Sarajevo i pripadnicima federalnog MUP-a na saradnji tokom obilježavanja neustavnog praznika u Istočnom Sarajevu.

Ovdje imamo transport naših jedinica preko područja Federacije BiH. Imamo blizinu međuentitetske linije razdvajanja, jednostavno to je za nas značajan bezbjednosni izazov.

Ja ću ovu priliku iskoristiti da se još jednom zahvalim kolegama Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na jednom veoma korektnom i profesionalnom odnosu. Oni su nam izašli u susret u svim segmentima što se tiče bezbjednosnog aspekta”, izjavio je Kostrešević u programu RTRS-a, 9. januara.

Dalje pitaju ministre Katicu i Čamparu pitamo jesu li dali saglasnost za transport učesnika nelegalne parade preko teritorije KS i FBiH.

Zašto do sada nisu demantovali ovu izjavu? Kako tumače Kostreševićeve navode o međuentitetskoj liniji razdvajanja? Pripremaju li smotru jedinica MUP-a KS i Federalnog MUP-a povodom predstojećeg obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana Armije RBiH“, pitaju se mladi SDA.

Podsjećaju da je u proljeće 2019. godine Vlada KS smijenila je policijskog komesara Mevludina Halilovća na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine KS.

Među zamjerkama na rad komesara našla se i Halilovićeva odluka da pomogne pripadnicima MUP-a RS-a u pratnji Milorada Dodika od stadiona u Semizovcu do Sarajeva.

Naprijed navedenim postupanjem policijski komesar je prekršio Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH jer je istim jasno definisano da je organizovanje i provođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa BiH, u isključivoj nadležnosti Direkcije“, zaključili su iz SDA.