Predsjedavajući Nezavisnog odbora KS: “Za ostavku Selimovića saznali smo iz medija”

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Kantona Sarajevo Adis Šečić izjavio je da će taj odbor danas u 16.30 sati održati sjednicu.

Kazao je i da ocjena rada policijskog komesara Uprave policije nije na prijedlogu dnevnog reda i da su iz medija saznali da je podnio ostavku.

Očekujemo pojavljivanje policijskog komesara Nusreta Selimovića na sjednici Nezavisnog odbora u prostorijama Skupštine Kantona u 18:30 sati, uz napomenu da Nezavisni odbor informaciju o njegovoj ostavci ima samo iz medijskih objava”, kazao je Šečić.

Najavio je da će se nakon sjednice obratiti medijima.

Komesar Uprave policije Kantona Sarajevo Nusret Selimović jutros je podnio ostavku, ali će na toj poziciji ostati dok Vlada Kantona Sarajevo ne imenuje njegovog zamjenika.

Nakon ostavke, oglasila se i Vlada KS koja je iznenađena njegovom odlukom te je izrazila podršku namjeri komesara da nastavi obavljati dužnosti do stvaranja zakonskih pretpostavki za imenovanje zamjenika.

Iz Vlade navode da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS je u mandatu Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022 imala punu podršku u radu.

Kako ističu iz Vlade KS to se posebno manifestiralo kroz najveća budžetska izdvajanja za potrebe rada iste.

Vlada Kantona Sarajevo podržava namjeru komesara da nastavi obavljati dužnosti policijskog komesara do stvaranja zakonskih pretpostavki za imenovanje zamjenika komesara.

Podsjetimo, policijski komesar Nusret Selimović podnio je ostavku ministru unutrašnjih poslova i Vladi Kantona Sarajevo.

Ostavku je podnio ministru Admiru Katici i v.d premijerki Dariji Softić- Kadenić.

Razloga je više, a jedan od njih je sto se pod svaku cijenu želio ukloniti sa ove pozicije zbog Sky istraga.

Do sada je Selimović kao komesar ovim istragama uspješno rukovodio.

On će ostati na ovoj poziciji u punom kapacitetu dok Vlada ne imenuje v.d. komesara.

Nakon ostavke obratio se javnosti, te je istakao da mu je savjest potpuno čista.

Njegovu izjavu prenosimo u cjelosti:

Štiteći integritet pozicije policijskog komesara odlučio sam podnijeti ostavku ministru unutrašnjih poslova i Vladi Kantona Sarajevo.

Iako smo imali priliku čuti da je na djelu ‘svjesno provođenje nečije agende o slabljenju sigurnosnog sistema’, potpuno mi je savjest čista, jer znam da sam predvodio časne ljude u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo čija je jedina agenda, kao i moja lično, zaštita života i imovine svih građanki i građana Kantona Sarajevo, borba protiv svih oblika kriminaliteta, a naročito protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Javnost obavještavam da ću kao savjestan i odgovoran čovjek i policijski profesionalac nastaviti obavljati dužnosti policijskog komesara u punom kapacitetu do stvaranja zakonskih pretpostavki za imenovanje policijskog službenika za zamjenu komesara”, navedeno je u saopćenju MUP-a KS.