Za nove generacije: “Ako je izbor Miletića u Dom naroda razlog da nas žele odstraniti iz Osmorke – ponosni smo na to!”

Politički pokret “Za nove generacije” oglasio se saopćenjem povodom sastanka “Osmorke” nakon kojeg bi zvanično trebali znati da li će postati “Sedmorka”.

Kazali su da su “tragom kolektivnog medijskog plasiranja informacija, uglavnom od osoba koje nisu sudjelovale u bilo kakvim pregovorima, a posebno u dogovorima oko izbora delegata za Dom naroda, odlučili da vrlo kratko i precizno demantiraju navedene dezinformacije”.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Kao prvo, predstavnik ZNG-a u Domu naroda iz reda Hrvata u Kantonu Sarajevo nije izabran glasovima SDP-a. Naime, naš kandidat, koji je ujedno osvojio i najveći broj glasova u ovome klubu na izborima i koji je već ranije 4 godine predstavljao sarajevske Hrvate u Domu naroda FBiH dobio je 3 glasa, od čega je samo jedan glas došao iz redova SDP-a.

Prosta računica kaže da i bez toga glasa, kandidat ZNG-a bi osvojio mandat ili bar žrijebanje za isti.

Nadalje, nije bilo nikakvog dogovora da će za državni Dom naroda biti podržan SDP-ov kandidat. Da je postojao takav dogovor, pokret ‘Za nove generacije’ bi se, kao svaki put do sada, držao istoga!

Dapače, pojedini čelnici SDP-a su i ranije plasirali tu informaciju predstavnicima drugih partnera u Osmorci, ali su je i demantovali pred svjedocima. Postojao je dogovor da Osmorka mora imati zajedničkoga delegata u državnom Domu naroda.

Na tome je upravo insistirao pokret ‘Za nove generacije’, posebno nakon situacije u kojoj nijedan državni ili federalni ministar koji dolazi iz redova Osmorke ne može biti Hrvat.

Na kraju, kandidatura gospodina Zlatka Miletića, o čijem patriotizmu, četverogodišnjih borbi u Domu naroda i osvojenih preko 11.000 glasova ne treba pričati, je bila najavljena partnerima iz
Osmorke na vrijeme.

Očekivali smo zvanične pregovore oko toga, no do njih nije nikada došlo. U svakom slučaju rukovođeni iskustvom izbora delegata u manjem entitetu i nekim drugim kantonima, odlučili smo u potpunosti preuzeti kontrolu ovoga procesa, te zajedno sa našim partnerom na državnom nivou NES-om obezbijediti da iz Osmorke prođe najbolji kandidat – gospodin Zlatko Miletić.

Na taj način, ponovili smo situaciju od prije 4 godine kada smo se izborili, u malo drugačijoj konstelaciji, da gospodin Miletić bude jedini glas građanskih stranaka u Klubu Hrvata državnog Doma naroda. I bio je glasan i bio je pravedan!

Sigurni smo da će biti takav i u naredne četiri godine i da je ovim potezom Osmorka dobila najboljeg od najboljih za ostvarivanje zadatih ciljeva Osmorke.

Ako je to grijeh našega Pokreta i ako je to razlog da SDP predloži naše odstranjivanje iz Osmorke, i ako to naši koalicioni partneri prihvate – mi ćemo biti ponosni zbog toga”, navodi se u saopćenju.