Rasprava na sjednici Parlamenta BiH: “Ovdje ima kandidata koji vrše nasilje i van obitelji”

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o novom sazivu Vijeća ministara počela je danas u Sarajevu.

Zastupnici će na hitnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda glasati o odluci predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Zastupnik Milan Dunović (DF) smatra da se danas nisu stekli formalno pravni uslovi za potvrđivanje Vijeća ministara, jer nije izvršena sigurnosna provjera do kraja.

Zastupnik Mladen Bosić (SDS) rekao je da budući savez Vijeća ministara “kontinuitet koji smo imali protekle četiri godine”.

Dvije trećine tog Savjeta ministara su u okosnici dvije stranke koje su i sada okosnica Savjeta ministara – HDZ i SNSD. Protekli Savjet ministara će ostati najlošiji od potpisivanja Dejtonskog sporazuma dosad.

Ono što je njega karakterisalo je blokada svih procesa, blokada rada na svim nivoima, što je rezultiralo s nekih bijednih 20-ak zakona usvojenih u parlamentarnoj proceduri“, rekao je Bosić, prenosi N1.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je da će novi saziv biti gori od prethodnog te je pozvao zastupnike da ga ne podrže.

Pomno ćemo pratit svaki potez i uzbunjivati javnost na svaki vaš korak koji može biti štetan. Ovakav sastav Vijeća ministara može BiH institucionalno nanijeti ogromnu štetu, a nema povratka”, kazao je Mehmedović.

Zlatko Miletić je kazao da je čuo izjave koje su “neofašističke”.

Već sam rekao da za ovakav sastav Vijeća ministara, ali s obzirom da sam Osmorci dao izvjesni zavjet ćutanja da do ove sjednice neću govoriti o kandidatima, iako sam od pojedinih kandidata imao priliku da čujem neke neofašističke izjave.

Ja vjerujem u projekat Osmorke i ukrupnjavanje političke scene. Zato nisam htio da pomenem bilo koje ime u javnosti, bilo kog kandidata ili kandidatkinje. Međutim, moram nekoliko stvari napomenuti koje su interesantne“.

Ne znam da li je kolegama poznata činjenica da je BiH ratifikovala konvenciju UN-a koja govori o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena. Imajući u vidu činjenicu da je HDZ jedini kandidirao dvije dame, a da toga nije bilo imali bi Vijeće muškaraca, to meni liči na ‘mačo- vijeće’”, kazao je Miletić.

Sugerišući nama i uvažavajući tu činjenicu ja ostajem pri tome da ni na bilo koji način neću narušiti integritet bilo kog zastupnika ovdje. Ja u biti nemam problem sa pojedincima, jer svaki pojedinac ima pravo da iskaže političku ambiciju.

Ja imam problem s tim kad mi ljudi podcjenjuju inteligenciju. Podsjetiću vas da je neki dan uhapšen u Italiji Matteo Denaro, vođa Cosa Nostre. On nije koristio moderne tehnologije, nego je komunicirao papirićima. Kod nas nije problem kada jedan od kandidata za ministra koristi Sky aplikaciju“.

O nasilju u obitelji o kojem je govorio gospodin Bosić… Ovdje ima kandidata koji vrše nasilje i van obitelji, također zbog nedostatka vremena o tome neću govoriti“, poručio je.

U toku je rasprava, nakon čega će se i glasati. Sjednici prisustvuje 42 zastupnika, a za potvrdu novog saziva Vijeća ministara biće potrebno više od 50 posto glasova “za”.

Iz Centralne izborne komisije BiH 19. januara je saopšteno da je svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH prošlo provjere i ispunjavaju uslove da budu izabrani.