Skupština KS osudila dizanje tri prsta ispred institucija BiH, Nenad Nešić ekspresno odgovorio

Na današnjoj sjednici Skupštini Kantona Sarajeva, na inicijativu SDA, usvojena je deklaracija u kojoj se osuđuje podizanje tri prsta ispred institucija BiH u Sarajevu.

Skupština KS najoštrije osuđuje provokativno podizanje tri prsta od novoizabranog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića ispred sjedišta institucija BiH, što je ponovio i u programu uživo na javnom servisu FTV”, saopšteno je.

Nešić se tokom gostovanja u RTV FBiH, na pitanje da objasni zašto je digao tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH, izvinio, ali i poručio da ne shvata da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju.

Naišao sam na gospodina Vukanovića koji se sakrio u nekom prolazu ispred Parlamentarne skupštine, učio je svoga poslanika šta treba da kaže u parlamentu. Međutim, gospodin Grković se juče nije ni javio za riječ.

Ja sam naišao, pozdravio ga, on mi je dobacivao – ode ti kod Dodika i onda sam mu poslao poljubac i pokazao tri prsta. Ja sam tim pozdravom poslao poljubac i pozdravio Nebojšu Vukanovića koji je pripadnik srpskog naroda, makar je tako bilo do juče”, objašnjavao je Nešić i ponovo pokazao tri prsta u studiju na što je voditeljica reagovala.

Voditeljica Amina Demić negodovala je ovaj čin te zamolila gosta da to ne čini, jer vrijeđa narode u BiH, a on je kazao da je to tradicionlani pozdrav srpskog naroda i da smatra da time ne vrijeđa nikog, a ako, pak, vrijeđa da se izvinjava.

Podsjećamo, predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović je jučer uoči sjednice fotografisao Nešića dok ulazi u zgradu Parlamentarne skupštine BiH.

Novi ministar sigurnosti s osmijehom na licu i podignuta tri prsta ulazi u državnu instituciju.

Svi oni koji su podržali ovo Vijeće ministara, a to su 23 zastupnika večeras su trebali pogledati ovu emisiju i sami se uvjeriti već prvi dan njegovog mandata kome su dali podršku!

Sporni trenutak možete pogledati u videu ispod.

Podsjetimo, zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Vukanović razgovarao je jučer u Sarajevu, prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, sa Nenadom Grkovićem, članom Stranke Za pravdu i red.

Dok su njih dvojica razgovarali, ispred njih je prošao predsjednik DNS-a i novoizabrani ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Vukanović ga je snimao kako mu maše, a zatim mu je doviknuo:

Ode ti s Dodikom. A ti reče, treći put. Đe završi treći put?!“, pitao ga je Vukanović.

Na to mu je Nešić uzvratio dizanjem tri prsta.

Tri prsta diže, kao pravi Srbin“, prokomentarisao je Vukanović nakon toga.

Pogledajte video:

Novoizabrani ministar sigurnosti BiH je na ovu odluku Skupštine KS u svom saopštenju rekao:

Znam ja šta je problem inicijatorima deklaracije iz SDA. Oni ne umiju drugačije da se nose sa padom sa vlasti nego da svoj narod i politiku svog naroda drže u mržnji i prošlosti kako bi opstali. Ne želim se izvinjavati zato što sam Srbin”.