Uznemirujući video/ Rođak suosnivačice pokreta Black Lives Matter preminuo nakon što ga je policija u SAD-u stresla elektrošokerom

Rođak suosnivačice pokreta Black Lives Matter Keenan Anderson preminuo je nekoliko sati nakon što su policajci u Los Angelesu u nekoliko navrata upotrijebili elektrošoker i vezali na ulici.

Ovaj 31-godišnji učitelj i otac preminuo je u bolnici u Santa Monici, a Policijska uprava Los Angelesa je 3. januara objavila snimak te intervencije sa kamera na uniformama.

U jednom trenutku se može čuti kako Anderson moli policiju za pomoć, međutim, oni mu naređuju da klekne nakon čega ga drže vezanog.

Također Anderson u tom trenutku govori policiji da ga neko želi ubiti iako se na kameri za sve to vrijeme nije pojavila nikakva “prijetnja”.

Rekao je i to da ga policajci žele ubiti kao Georgea Floyda, referirajući se na ubistvo crnca u Minneapolisu u julu 2020. koje su počinili tamošnji policajci.

Nakon ovog nemilog događaja oglasio se i šef policije Michel Moore koji je rekao novinarima u srijedu da je Anderson nekoga udario u saobraćajnoj nesreći i potom pobjegao.

Dodao je i to da je, dok je bježao, Anderson pokušao ući u automobil druge osobe bez njene dozvole.

Elektrošoker je u nekoliko navrata koristila šoker na Andersonu nastojeći ga tako “umiriti” nakon što se opirao hapšenju. Kada je i nakon pet minuta bio omamljen, stigla je i hitna pomoć koja ga je odvezla u lokalnu bolnicu.

Anderson je preminuo nakon četiri i po sata kasnije u bolnici uslijed srčanog udara, navedeno je u policijskom izvještaju.

Također su istakli i to da su toksikološki nalazi pokazali da je Anderson u krvi imao tragove kanabisa i kokaina te da će mrtvozornik okruga Los Angeles napraviti poseban izvještaj, piše BBC.

Podsjetimo, ovaj slučaj dodatno je potresao javnost te podsjetio na nezapamćene nemire tamnoputih osoba u SAD-u kada je ubijen afroamerikanac George Floyd.

Osam minuta i 46 sekundi je policajac Derek Chauvin klečao na vratu Georgea Floyda. Za to vrijeme, Chauvinov kolega Alexander Kueng koljenima je pritiskao Floydove noge, a treći policajac, J. Thomas Lane stavio je Floydu lisice na ruke. Bilo je to 25. maja 2020. godine u Minneapolisu.

Policajci se nisu pomakli ni kada je Floyd izgubio svijest. Chauvin i njegove kolege pomakli su se tek kada je stigla hitna pomoć – bilo je to dvije minute nakon što je Keung prvi put rekao da ne može opipati puls, tvrdili su tužioci. Nešto kasnije, u lokalnoj bolnici, Floyd je proglašen mrtvim.

George Floyd nije bio naoružan. Prema saopćenju policijske uprave u Minneapolisu, patroli je djelovalo da je pod utjecajem opijata i da je dezorijentisan”. Policija navodi da je odgovorila na poziv da dođe na mjesto događaja, jer je jedan muškarac pokušao upotrijebiti lažnu novčanicu od 20 dolara.