Video/ 22-godišnji vozač namjerno uletio među pješake usmrtivši pet osoba, izašao iz auta i bacao novac po njima

Kineska policija uhapsila je muškarca koji je automobilom uletio u pješake u Guangzhouu, pri čemu je ubio pet ljudi, a 13 je povrijedio, prenosi BBC.

Incident je izazvao široko rasprostranjeno bijes javnosti, a mnogi su optužili čovjeka da je namjerno ciljao ljude.

Na videosnimcima objavljenim na internetu vidi se kako vozač izlazi iz automobila i baca novčanice u zrak, ubrzo nakon nesreće.

Policija je privela 22-godišnjeg muškarca i pokrenula istragu.

Nesreća se dogodila u srijedu tokom večernje špice na prometnoj raskrsnici u južnom gradu od 19 miliona stanovnika.

Namjerno je uletio u ljude koji su čekali na semaforu. Zlonamjerno se zabio automobilom u njih. Nakon toga se okrenuo i ponovo udario ljude“, rekao je očevidac lokalnom izdanju Hongxin News.

Dodao je i to da nije vozio prebrzo, ali neki ljudi nisu mogli pobjeći na vrijeme.

Muškarac je navodno uletio i u saobraćajnog policajca i njegov motocikl, ali je policajac uspio da pobjegne.

Videosnimak sa društvenih mreža prikazuje mladu devojku kako leži na zemlji na mjestu incidenta, dok se pored nje vidi žena kako plače, za koju se kaže da je njena majka.

Drugi očevidac opisao je haos koji je uslijedio na Weibou, kineskoj verziji Twittera. Osoba je rekla da je sat vremena nakon incidenta mjesto još uvijek bilo prepuno kola hitne pomoći i saobraćajne policije “i da nisu pomjerili sve povrijeđene i tijela sa lica mjesta”.

Scena je bila previše tragična i nisam mogla da podnesem da je vidim. Bila sam toliko tužna da sam poželjela da povratim kad god bih čula sirenu hitne pomoći“, rekla je osoba.

Incident je izazvao bijes javnosti, a mnogi su izrazili žaljenje što se to dogodilo uoči kineske Nove godine, vremena okupljanja porodice.

Žrtve mogu biti devojka koja se pažljivo obukla da ide na sastanak… Može biti dostavljač hrane koji je zaradio pet juana nakon što je požurio sa narudžbom. Može biti otac koji je želio da ide kući i večera sa djecom“, napisao je jedan korisnik Weiboa.

Mnogi su primijetili da je muškarac vozio luksuzni automobil i da je bacio novac u zrak, te pitali da li dolazi iz bogate i moćne porodice.

Incident je brzo postao trend tema na Weibou u srijedu, ali je kasnije nestao s liste “vrućih pretraga”, što je navelo korisnike da optuže platformu za cenzuru.