Zbog korupcije uhapšen zaposlenik Kancelarije za veterinarstvo BiH

Postupajući po nalogu tužiteljke iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, uhapšen je osumnjičeni zaposlenik Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni Mladenko Andrić rođen 1964. godine u Konjicu, nastanjen u Brčkom uhapšen je na području Orašja i biće u zakonskom roku predat postupajućoj tužiteljki, koja će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH i SIPA vode istragu koja se odnosi na koruptivna krivična djela a prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni, kao veterinarski inspektor i ovlašteno lice na dužnosti na graničnom prelazu, primio dar u novčanom iznosu kako bi bez potrebnih detaljnih kontrola koje su propisane, omogućio prelaz granice za teretno vozilo, a time i promet namirnica životinjskog porijekla, za koji su potrebne dozvole i uvjerenja, a nadzor na navedenim prometom vrši Kancelarija za veterinarstvo BiH.

Osumnjičeni je lišen slobode nakon uzimanja dara, a označeni novac je pronađen i oduzet.

Tužilaštvo BiH poziva građane da institucijama i agencijama za provođenje zakona prijavljuju koruptivna i nezakonita ponašanja ovlaštenih službenih lica u institucijama, radi krivičnog gonjenja i udaljenja osoba koje zloupotrebljavaju položaj iz institucija i agencija BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.