Broj stradalih u Turskoj i Siriji premašio 4.800, najmanje još 100 jačih zemljotresa potreslo Tursku nakon prvog

Broj poginulih u dva razorna zemljotresa koji su jučer pogodili južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je na više od 4.800.

U Turskoj je prema posljednjim informacijama živote izgubila 3.381 osoba, dok je u Siriji stradalo 1.444 ljudi.

Potresi su za sobom ostavili na hiljade povrijeđenih ljudi kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

I dalje traje ogromna akcija spašavanja, ali hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima.

Prvi zemljotres jačine 7,8 stepeni dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice.

Uslijedili su deseci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske dogodio se još jedan magnitude 7,5 stepeni.

Posljednje informacije govore da se najmanje 100 naknadnih zemljotresa jačine 4,0 stepeni ili više dogodilo otkako je potres magnitude 7,8 pogodio južnu Tursku u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se vrijeme od izvornog zemljotresa produžava, učestalost i magnituda naknadnih potresa imaju tendenciju smanjenja. Međutim, još je vjerovatno da će se naknadni potresi jačine 5,0 do 6,0 stepeni desiti i donijeti rizik od dodatne štete na strukturama koje su ugrožene izvornim zemljotresom.

To predstavlja stalnu prijetnju spasilačkim timovima i preživjelima. Naknadni potresi protežu se više od 300 kilometara (186 milja) duž rasjedne zone koja je pukla u južnoj Turskoj, usmjerena od jugozapada prema sjeveroistoku i protežući se od granice sa Sirijom do pokrajine Malatya”, objavljeno je.

Preživjeli se evakuišu vojnim avionima u područja gdje bolnice imaju veći kapacitet.

Osim velikih ljudskih žrtava, pričinjene su ogromne materijalne štete, a mnogi gradovi su neprepoznatljivi i doslovno kao da su nestali.