CIK potvrdio kandidaturu Igora Stojanovića za predsjednika/ potpredsjednika FBiH iz reda Srba

Potvrđena je kandidatura Igora Stojanovića (Socijaldemokratska partija BiH) za predsjednika/potpredsjednika Federcije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Preciznije, jednoglasno je donesena odluka o ovjeri te kandidature na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH.

Iz Doma naroda Federalnog parlamanta, čiji je Stojanović član u delegatskom klubu srpskog naroda, proteklog mjeseca je CIK-u dostavljen obrazac i za ovjeru kandidature Zlatana Begića (Demokratska fronta) za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH iz reda Ostalih, ali ta odluka nije potvrđena na današnjoj sjednici CIK-a.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović, kao svoj razlog za CIK-ovo odbijanje ovjere Begićeve kandidature je naveo da ustavne i odredbe Izbornog zakona BiH, pasivno biračko pravo za predsjednika/potpredsjednika FBiH dozvoljavaju samo predstavnicima odgovarajućeg konstitutivnog naroda.

Iako je presuda Ustavnog suda BiH razriješila u međuvremenu to pitanje, nažalost još nije implementirana, pa i dalje traje sistemska diskriminacija prema biračima u oba entiteta, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, sve dok entitetskim ustavima i Izbornim zakonom BiH ne bude drugačije riješeno, rekao je Arnautović prije glasanja o Begićevoj kandidaturi.

Današnjom potvrdom Stojanovićeve kandidature, potvrđena su imena tri kandidata za novi saziv izvršnog rukovodstva Federacije BiH (predsjednik i dva dopredsjednika).

Centralna izborna komisija BiH je, naime, ranije potvrdila kandidaturu Refika Lende iz bošnjačkog naroda (Stranka demokratske akcije) i Lidije Bradare iz hrvatskog naroda, članice Hrvatske demokratske zajednice BiH.