Još jedan snažan zemljotres pogodio Tursku

Tlo u Turskoj se ne smiruje ni danas.

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježio je snažan zemljotres od 4,7 stepena po Rihterovoj skali.

Epicentar zemljotresa bio je u Emirgazi.

Kako javlja EMSC, podrhtavanje se osjetilo u rasponu od 400 kilometara i zahvatilo je područje gdje živi oko devet miliona ljudi.

Podsjetimo, 6. februara južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju pogodili su razorni zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Rihterovoj skali.

Od tada se tlo ne smiruje. Zabilježeno je mnogo slabijih zemljotresa, a nedavno su Tursku pogodili jaki zemljotresi od 5,8 i 6,4 stepeni po Rihteru.

Naučnici svjetskog glasa upozoravaju: Još najmanje četiri mjeseca trajat će zemljotresi u Turskoj

Profesor geofizike, prof. dr. Ahmet Ercan danas je na zvaničnom Twitter nalogu iznio procjenu da će naknadni potresi u Turskoj trajati najmanje četiri mjeseca.

On je upozorio stanovništvo da ne ide u oštećene zgrade i da spava u kontejnerima, šatorima i u drugim sigurnim skloništima.

Dva snažna zemljotresa magnituda 5,8 i 6,4 u večernjim satima jučer pogodila su provinciju Hatay u Turskoj.

Nakon ovih potresa oglasio se Ercan koji je najavio da će naknadni potresi trajati najmanje četiri mjeseca.

Potresi ove jačine će trajati najmanje četiri mjeseca. Ne ulazite u oštećene kuće”, kazao je naučnik koji je svjetski priznat.

On je, također, na neki način kritikovao građevinski sektor i vlast u ovoj zemlji zaključivši kako svaki izgubljeni život, u dva razorna zemljotresa od 6. februara, Tursku “košta 1,5 miliona dolara”, a da “pružanje čvrste, otporne strukture jednoj osobi košta 13.600”.