Mirza Varešanović: “Moju ljubav prema ovom klubu mi ne mogu oduzeti”

Sarajevo će u nedjelju na Stadionu Rođeni ugostiti ekipu Zrinjskog u jednom od derbija kola.

Utakmica počinje u 17:30, a danas su se medijima obratili trener Mirza Varešanović i defanzivac Avdija Vršajević.

Prvo je riječ preuzeo Varešanović koji je sumirao utiske sa priprema.

S obzirom da nisam imao priliku da budem u javnosti zbog dugih priprema, do današnjeg treninga smo odradili 55 treninga, odigrali 6 utakmica. Devet igrača je otišlo, devet došlo tako da je ovo nova ekipa. Dobro smo radili i nadam se da ćemo to pokazati u nedjelju”, kazao je Varešanović.

Varešanović je na svom zvaničnom predstavljanju krajem prošle godine naglasio kako je cilj Sarajeva Evropa.

Uvijek je cilj Sarajeva Evropa. Ove godine je malo teža situacija jer zaostajemo 8 bodova. Selektirali smo ekipu i dovodili igrače da pokušamo biti konkurentni. Vjerujem da možemo ostvariti dobre rezultate. Borit ćemo se i radit u pravcu da ostvarimo cilj.

Trebat će nam vremena da sve uklopimo. Kako vrijeme bude odmicalo bit ćemo sve bolji i bolji. Zrinjski je lider, ekipa koja nije puno mijenjala, znamo šta nas očekuje.”

Da li će ogroman broj stranaca biti problem Sarajeva u drugom dijelu sezone budući da će tri igrača uvijek morati biti izvan sastava?

Sarajevo je u prvom dijelu sezone napravilo loše rezultate i morali smo se pojačati. Tri stranca će biti na tribinama, situacija je takva. Sve ovisi od utakmice i protivnika i prema tome ćemo praviti ekipu. Moj cijeli život je pod pritiskom. Cilj mi je da mojim igračima bude lakše, a ja ću preuzeti pritisak.”

Trener bordo kluba se dotakao i parola koje su navijači Sarajeva jutros okačili na mostove u gradu.

Nije ugodno. Vidio sam parole po gradu, te stvari koje su se dešavale prije 12 godine još uvijek se spominju i ne mogu da vjerujem. Mnoge izjave su izvučene iz kontekste, mnoge parole nisu tačne. Kome to odgovara ja to znam, ali neću da ih imenujem, ali sami će se prepoznati.

Volio bi da smo svi jedno, da smo svi na istoj strani, moju ljubav prema ovom klubu mi ne mogu oduzeti. Sve sam napravio zahvaljujući ovom klubu. Mi smo izabrali Mostar zato što je lijep stadion, fin teren i sjajan ambijent.

Zahvalio bi se Veležu što su nam izašli u susret. Volio bi da igramo na Koševu, ali te stvari nisu do nas. Ovo sad nema veze sa fudbalom. Mi na odluke ne možemo uticati.”

Na pitanje o spremnosti Marija Vrančić i da li će biti ukadru za utakmicu protiv Zrinjskog, Varešanović je potvrdo odgovorio.

Ja mislim da bi lakše bilo ekipi da su igrali na Koševu u prvom dijelu. To je iza nas. Vrančić je jako kvalitetan igrač i momak, nije 100% spreman ali će biti u kadru za ovu utakmicu.”

Derbi kola u Mostaru je najavio i jedan od iskusnijih igrača tima Avdija Vršajević.

Prvi dio sezone je bio loš, mislim da imamo jaku kvalitetnu ekipu i ne trebamo se nikoga bojati. Probat ćemo uzeti što je više bodova moguće. Zrinjski je jako kvalitetna ekipa, hendikep je odlazak trenera, ali su ga zamijenili na pravi način.

Ići ćemo maksimalno ozbiljno svaku utakmicu i idemo na pobjedu. Meni je drago da novi igrači funkcionišu dobro, zdrava je konkurencija. Borimo se za mjesto, guramo jedni druge. Mulalić i Musa su kvalitetni igrači.

Na šefu je da odluči ko će igrati. Prošla godina nije išla kako treba. Kasno sam stigao, došla je povreda, ali sad je sve dobro”, rekao je Varešanović.

Podsjećamo, Sarajevo je prvi dio sezone završilo na petom mjestu.