Foto: Vlada KS

Obilježena 29. tužna godišnjica masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva na Dobrinji

Delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodila vršiteljica dužnosti premijera Darja Softić Kadenić položila je cvijeće na mjesto masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja 3, u naselju Dobrinja.

Na tom mjestu, prije 29 godina, od tri agresorske granate poginulo je devetoro naših sugrađana, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno.

Tog kobnog dana živote su izgubili: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tenžera.

Obraćajući se prisutnim, v.d. premijera Softić Kadenić podsjetila je da su eksperti UNPROFOR-a potvrdili da su ove granate ispaljene s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske iz naselja Lukavica, tačnije iz kompleksa zgrada Energoinvesta.

Potrebno je ovo ponovo reći, radi nekih koji zaboravljaju ali i radi novih naraštaja koji ovo prvi put čuju.

Treba podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli,… a kao da to nije bilo dovoljno, konstantna granatiranja i snajperski hitci s agresorskih položaja su ubili više od 12 hiljada građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete.

Ne priznajem druge podjele među ljudima, osim na dobre i loše, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost. Svi koji su tada živjeli u Sarajevu bili su neprijatelji i svakodnevne žive mete Vojske Republike Srpske”, navela je v.d. premijera Softić Kadenić.

Kako je potcrtala, premalo je osuditi nekolicinu ljudi za patnje svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamo li i za više od 12 hiljada ubijenih građana i djece te više od 60.000 ranjenih.

Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije.

A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni”, zaključila je v.d. premijera Softić Kadenić.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, obilježavanju su prisustvovali brojni članovi porodica i prijatelji ubijenih, te delegacije Grada Sarajeva, Općine i Općinskog vijeća Novi Grad, Mjesne zajednice Dobrinja B, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995…