Denis Bećirović: “Moramo spriječiti antidržavno lobiranje protiv BiH u SAD-u”

Na poziv iz SAD članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine nalaze se u Washington gdje su se sastali sa dužnosnicima administracije predsjednika SAD-a Bidena i zastupnicima u Kongresu.

Potom su imali sastanke odvojeno s predstavnicima različitih nevladinih udruženja.

Član Predsjedništva Denis Bećirović u Vašingtonu je bio na važnim sastancima u Kongresu, Bijeloj kući i Pentagonu i razgovarao sa američkim kongrensmenima, senatorima i visokim zvaničnicima SAD-a.

Argumentima sam ukazao da BiH što prije postane članica NATO-a i EU. Moji stavovi su jasni i u Briselu, Vašingtonu, Sarajevu i u bilo kojem drugom gradu.

Da bismo postali dio euroatlanske zajednice nužno je ojačati savezništvo sa SAD”, kazao je i dodao da se praksa antidržavnog lobiranja u SAD-u mora zaustaviti.

U prethodnim godinama antidržavni krugovi snažno su lobirali protiv naše države u SAD-u. Tome se moramo sutprostaviti strateškim djelovanjem.

U najtežem periodu američki naord je bio uz BiH i SAD je među prvima priznala nezavisnost BiH. Prijateljstva moramo čuvati i razvijati i jačat ćemo to savezništvo koje je nastalo u najtežem periodu za državu BiH”, kazao je Bećirović.

Tokom posjete SAD-u “posvađali” se članovi Predsjedništva BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović oštro je u subotu napala svog kolegu u državnom vrhu Denisa Bećirovića zbog njegova zalaganja za jače angažiranje Zapada u BiH čime je prekinuto kratkotrajno razdoblje bez verbalnih sukoba koje je nastupilo nakon izbora u oktobru 2022. godine.

Cvijanović, Bećirović te Željko Komšić ove su sedmice otputovali u prvu zajednčku posjetu inostranstvu nakon što su preuzeli dužnosti sredinom novembra prošle godine.

Na poziv iz SAD sve troje su otputovali u Washington gdje su se sastali sa dužnosnicima administracije predsjednika Bidena, zastupnicima u Kongresu te potom odvojeno s predstavnicima različitih nevladinih udruženja.

Iz Predsjedništva BiH medijima su dostavljali uopštena saopštenja u kojima je uglavnom stajalo kako su troje članova Predsjedništva zajednički promovisali potrebu za održanjem mira i stabilnosti u BiH te poštivanje Dejtonskog sporazuma.

No u posebnom sapštenju iz Bećirovićeva ureda, objavljenom u petak, stajalo je kako je on tokom odvojenog susreta s kongresnikom iz Ohija Michaelom Turnerom zaključio da sankcije pojedinim političarima u Bosni i Hercegovini nisu najsretnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bolje je sankcionisati neodgovorne pojedince nego dopustiti im da ugrožavaju mirovni proces”, kazao je Bećirović.

Nešto slično član Predsjedništva BiH ponovio i u intervjuu za Glas Amerike kada je kazao kako je bolje kažnjavati destruktivne političare nego dopustiti da u državi cvjetaju kriminal i korupcija.

Evropsku uniju i SAD istovremeno je pozvao da na tom tragu djeluju i budu odlučnije u odnosu prema BiH.

Bećirovićeva podrška sankcijama koje su SAD i Velika Britanija ranije uvele Dodiku zbog njegovog ugrožavanja Dejtonskog sporazuma uslijedila je istovremeno kada je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt najavio da će ubuduće finansijska podrška Republici Srpskoj biti uslovljena, odnosno kako će zavisiti o postupcima političara iz ovog bh. entiteta.

Bećirovićevi istupi naljutili su Cvijanović koja je iz Washingtona za Srnu izjavila kako je to dokaz da taj entitet ne može graditi nikakvo partnerstvo s političarima iz Sarajeva jer oni “samo hodaju po svijetu i kukaju”.

Ona je to kazala u trenutku u kojemu još nije konsolidovana vlast na državnom nivou u kojoj uz Bećirovićev SDP sudjeluju i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz kojega je i Cvijanović, te HDZ BiH.

Čast pojedincima koji nastoje napraviti neki bolji ambijent”, kazala je Cvijanović optužujući Bećirovića da EU i SAD daju nerealna obećanja poput onoga o približavanju BiH članstvu u NATO-u.

Bećirović je sredinom januara posjetio sjedište NATO-u Bruxellesu i tamo se založio za brži put ka članstvu BIH u Alijansi.

Dodik mu je odmah nakon toga poručio kako će se RS tome odlučno usprotiviti.