Predsjednika FBiH izabrat će Predstavnički dom: Bradara, Lendo i Stojanović nisu mogli međusobno

Nakon sastanka novoizabranih članova rukovodstva Federacije BiH Refika Lende, Lidije Bradara i Igora Stojanovića, jasno je da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH morati odlučivati ko će od njih troje biti predsjednik ovog entiteta.

Lendo je naime jutros u 10 sazvao sastanak, na kojem su, kako je rečeno na konferenciji za novinare dogovoreno da se ne mogu dogovoriti.

Dogovorili smo se da se nismo dogovorili“, kazao je Lendo.

On je podsjetio kako je zamolio predsjednike političkih partija Bakira Izetbegovića (SDA), Nermina Nikšića (SDP) i Dragana Čovića (HDZ) da im pomognu da dođu do dogovora.

Do tog dijela nije došlo tako da se mi danas nismo mogli da dogovorimo ko će biti predsjednik, ko potpredsjednici. Naš zaključak je da sljedeći korak ide na Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, kako je to Ustav i predvidio“, dodao je Lendo.

Bradara je istakla da su ona i Stojanović ostali pri ranijem koalicionom dogovoru da je ona predsjednica Federacije BiH.

S tim se nije složio kolega Lendo. Meni je žao jer mislim da ćemo izgubiti još tri dana u ovom procesu do sazivanja sjednice Predstavničkog doma“, izjavila je Bradara.

Ona je istakla kako će otići na sastanak koji je sazvalo rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Lendo je međutim stava da nema potrebe za tim sastankom.

Stojanović žali što nije ispoštovana većina, kako kaže, u oba doma.

Žao mi je što se ne poštuje građanska većina koja postoji u oba doma, a koja je demonstrirana i za koju očekujem da će se demonstrirati i u narednom periodu.

Ovaj neki kompromis između etničkog i građanskog mora se u Ustavu izgraditi kako bi se ukinule sve mjere blokade“, rekao je Stojanović.