Preminuo poznati modni dizajner Paco Rabanne, ekcentrik koji je vjerovao da je vidio Boga

Paco Rabanne, dizajner i vizionar rođen u Španiji, preminuo je u 88. godini u Portsallu u Francuskoj.

Na zvaničnoj Instagram stranici Paca Rabannea potvrđena je ova vijest.

Kuća Paco Rabanne želi odati počast našem vizionarskom dizajneru i osnivaču koji je preminuo danas u 88. godini. Među najznačajnijim modnim figurama 20. stoljeća, njegovo naslijeđe će ostati stalni izvor inspiracije. Zahvalni smo gospodinu Rabanu što je uspostavio naše avangardno naslijeđe i definirao budućnost neograničenih mogućnosti”, objavljeno je na zvaničnoj Instagram stranici Paca Rabannea.

Njegovu smrt potvrdili su i iz Puiga, matične kompanije njegovih brendova.

Ko bi drugi mogao navesti moderne Parižanke da traže haljine od plastike i metala? Ko bi osim Paca Rabannea mogao kreirati miris i nazvati ga “Calandre” što znači je riječ iz automobilske industrije i pretvoriti ga u ikonu moderne ženstvenosti?”, rekao je Jose Manuel Albesa, predsjednik Puigovog odjela za modu i ljepotu.

Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio: postoji samo jedan Rabanne”, nastavio je.

Pacove kreacije su bile odvažne, revolucionarne i prenesene kroz jedinstvenu estetiku.

Duboko sam ožalošćen zbog smrti gospodina Paca Rabannea”, rekao je Marc Puig, predsjednik i glavni izvršni direktor Puiga. “Historija Puiga i Paca Rabannea započela je kasnih 1960-ih lansiranjem ‘Calandrea’, parfema nastalog ubrzo nakon što je Paco dizajnirao ‘12 nenosivih haljina od savremenih materijala’”, dodao je.

Iako najpoznatiji po svojim metalik kombinacijama, Rabanne je 1966. godine predstavio svoju prvu kolekciju koristeći plastiku.

Debitantska kolekcija pod nazivom “12 nenosivih haljina u savremenim materijalima” razbjesnila je francusku modnu štampu, istovremeno stavivši Rabannea na modnu mapu i odredivši smjer njegove dizajnerske budućnosti.

Potaknut entuzijastičnim američkim sljedbenicima i duhom eksperimentiranja iz 1960-ih, Rabanne je prešao s plastike na metal, papir, gumbe i krzno, usput odijevajući Miju Farrow, Audrey Hepburn i Jane Fondu.

Iako su njegovi dizajni bili netradicionalni, sebe je jednom prilikom nazvao jednim od najklasičnijih kreatora mode.

Saint Laurent, Balenciaga, Givenchy i Cardin su barok”, rekao je.

Ipak, zahvaljujući korištenju alternativnih i industrijskih materijala, Rabanne se više smatrao futurističkim modnim vizionarom nego klasičnim kreatorom, prenosi WWD.

Rabanneove vizije budućnosti sezale su dalje od mode

Paco Rabanne je bio vizionar, ali ne samo u svijetu mode i kreacija. Bio je poznat i kao veliki ekcentrik.

Tvrdio je da je proživio nekoliko života, da je poznavao Isusa, vidio Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona i da je star 75.000 godina, piše danas.rs.

Bio je poznat i po svom milenijskom predviđanju pada ruske svemirske postaje na Pariz.

Jako uključen u astrologiju i okultno, Rabanne je sebe jednom opisao kao “vidovnjaka”.

U intervjuu 1975. je izjavio: “Uvijek sam vjerovao u magiju, još od svoje osme godine. Ja sam vodenjak, zato sam na zemlji, da predvidim Treći svjetski rat”.

Dok su njegova razna predviđanja o Armagedonu pala u vodu, mistični utjecaj na njegov miris i modu doveo je do raznih uspjeha. Prilikom lansiranja gotičkog ženskog mirisa “Black XS”, koji uključuje sastojke iz mitskog vještičjeg napitka, Rabanne je novinarima rekao da je recept inspiriran svađom s fantomskim bićem.

Nekoliko mjeseci nakon lansiranja, miris je zauzeo osmo mjesto u prodaji za Sephoru.

Rabanne je također tačno nagovijestio ulogu interneta u maloprodaji i marketingu, te je bio jedan od prvih dizajnera koji su lansirali miris online sredinom 1990-ih.

Koristeći sada već ugašenu stranicu za e-trgovinu CyberShop, Rabanneov miris “XS Pour Elle” napravio je svoj debi online nekoliko mjeseci prije nego što je stigao na police robnih kuća – što je bio pionirski potez u to vrijeme.

Paco Rabanne, čovjek koji je ostavio jedinstveni trag u historiji mode i stekao međunarodnu popularnost 1960-ih, povukao se iz mode 1999. inakon čega je rijetko viđen u javnosti.