Rekordna posjeta građana na javnoj raspravi u Općini Novi Grad povodom gradnje novog naselja na Čengić Vili

Javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna regulacionog plana “Hepok Čengić Vila III”, vrlo vjerovatno rekordne posjećenosti, održana je jučer u Općini Novi Grad Sarajevo.

Upravo zbog spomenute rekordne posjećenosti građani su odmah na početku premješteni u veću, multimedijalnu salu.

Osim velikog broja građana sa područja Čengić Vile i Aneksa raspravi su prisustvovali i predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS, Gradske uprave Grada Sarajeva i Općine Novi Grad Sarajevo.

Kako je objasnila za Sarajevsku seharu općinska vijećnica i predsjedavajuća Komisije za prostorno uređenje i zaštitu okoline, Ajša Bajraktarević, predlagač je dao objašnjenje za dvije predmetne lokacije koje tretiraju izmjene, a čije su korekcije nastale na osnovu smjernica koje su dostavljene od strane Općine.

U obraćanju građana mogli smo čuti nezadovoljstvo izgradnjom velikog broja objekata kolektivnog stanovanja, kao i predloženim rješenjem za sanaciju klizišta, koje je potvrđeno elaboratom o geološkim ispitivanjima iz 2017. godine. Iako su insistirali, od Zavoda građani nisu dobili informaciju da li se razmatrao bilo koji drugi vid sanacije pomenutog klizišta“, kazala je Bajraktarević.

Dodaje da je problem i garažni prostor, koji je proširen sa stambeno- poslovnim objektom i zgradom kolektivnog stanovanja spretnosti P+7.

Građani su bili jedinstvenog stava, da se povuče, ili stavi van snage Odluka o skraćenom postupku izrade izmjena i dopuna RP ‘Hepok Čengić Vila III’“, dodaje Bajraktarević.

Inače, jučer ujutru je održana i sjednica pomenute komisije, a od strane pomoćnika načelnika izložene su izmjene i dopune ovog regulacionog plana.

“Treba graditi i razvijati, ali i razmišljati o propratnoj infrastrukturi”

Javnoj raspravi je prisustvovao također i općinski i gradski vijećnik Toni Vukadin, te smatra da je obaveza svakog vijećnika da prisustvu ovakvim tribinama i čuje riječ građana.

Oduševljen sam zainteresiranošću i jedinstvom građana. Uvodničari su rekli da je razlog izgradnje rješavanje pitanja klizišta jer je tlo nestabilno. To zasigurno predstavlja ozbiljan problem koji treba rješavati, ali treba sagledati i druge potencijalne mogućnosti, a ovo da bude posljednja“, kazao je Vukadin za Sarajevsku seharu.

Smatra da se grad treba razvijati i graditi, ali i razmišljati o propratnoj infrastrukturi.

Mišljenja sam da se treba graditi, treba razvijati grad ali moramo razmišljati i o propratnoj infrastrukturi, o parkovima za djecu, parkinzima, vrtićima… U slučaju ovog konkretnog RP-a ostajem uz građane te zajedno nastavljamo tražiti najbolje rješenje uvažavajući struku“, zaključio je Vukadin.

Ranije je Vukadin za naš medij govorio o problematici građenja ovakvog naselja bez propratne infrastrukture. Tačnije, upitno je kako bi osnovna škola, dom zdravlja, vrtić i druge ustanove mogle da podnesu ogroman novi priliv stanovništva.

Stanovnici su nezadovoljni najviše zbog toga što je planirano da se napravi veliki broj zgrada, a samo naselje prema njihovom mišljenju nema saobraćajnih, niti drugih kapaciteta, za priliv novih nekoliko hiljada stanovnika.

I u tom djelu ih potpuno podržavam. Kada donosimo nove regulacione planove moramo više misliti o zelenim površinama, parkovima i slično, a manje o zgradama“, kazao je ranije Vukadin za Sarajevsku seharu.

Pitanje je i kome se grade toliki stanovi. Opće je poznato da mladi u Sarajevu teško da mogu život ostvariti i riješiti stambeno pitanje, pa je većina njih primorana da ide “pod kiriju”.

Preskupe cijene kvadratnog metra, male plate, banke koje teško odobravaju kredite, praktično primoravaju mlade koji tek treba da se ostvare da plaćaju kiriju čak i više nego što bi plaćali stambeni kredit.

Lokalne i državne vlasti ništa ne čine po tome pitanju, dok u isto vrijeme raste i cijena i potražnja za stanovima, ali zna se ko ih kupuje.

Šta kaže regulacioni plan?

Realizacija ovog prostornog plana značit će i rušenje postojećih garaža, ali će problem u realizaciji biti klizište.

U dokumentima kojima se tretira planirana izgradnja više puta je istaknut ovaj problem.

Klizište u Gradačačkoj ulici predstavlja veoma kompleksan zadatak za sanaciju. Ovo klizište je velikog rasprostranjenja, s promjenjivom morfologijom i sastavom inžinjersko-geološkog profila. Dodatni problem predstavlja postojanje individualnih stambenih građevina u ulici Safeta Hadžića, neposredno uz klizni odsjek“, obrazloženo je te naglašeno da na ovom području postoje i podzemne vode na dubini od 2,8 do 8,2 metara.

Ocijenjeno je da će se klizište moći sanirati izgradnjom višeetažne nadzemne garaže i građevina kolektivnog stanovanja. Ukazano je će od strukture zemljišta ovisiti kakva će ta garaža biti.

Broj parking mjesta u planiranoj garati zavisit će od arhitektonskog rješenja koje će biti uslovljeno geomehaničkim karakteristikama terena“, naglašeno je.

Dio stanovnika tvrdi da će izgradnjom spomenutih zgrada biti uskraćeni za zelene površine te su pokrenuli peticiju kojom se protive realizaciji predloženog regulacionog plana.

Smatraju da je ovo nastavak neprimjerene izgradnje u glavnom gradu kojom se narušava kvalitet života.

Međutim, regulacionim planom se obavezuje na “zadržavanje postojećih zelenih površina” te da se predvidi “30 posto zelene površine od ukupne građevinske parcele”.

No, i po pitanju koncipiranja zelenih površina kao problem je istaknuto klizište.

Još jedan od problema koji ističu građani jeste da izvođač radova, navodno, apsolutno neće odgovarati za nastalu štetu na već postojećim stambenim jedinicama.

Regulacioni plan i urbanističko rješenje su od 17. januara do 6. februara ove godine dostupni na uvid od 8:30 sati do 15 sati u Mjesnoj zajednici Čengić Vila, Mjesnoj zajednici Staro Hrasno, Mjesnoj zajednici Aneks i Općini Novi Grad. Javna rasprava je zakazana za 6. februar u 17 sati u Općini Novi Grad.