Za područje cijele BiH aktiviran narandžasti meteoalarm zbog olujnog vjetra

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za područje cijele BiH.

Upozorenje je izdato zbog vjetra čiji intenzitet može biti umjeren do pojačan, a na trenutke i olujan brzine 60 km/h i više.

Svjetska meteorološka organizacija inače preporučuje da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

Moguće su smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od isčupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.

Vremenski interval za koji se izdaje upozorenje je od 4. februara 2023. od 00:00 sati do 4. februara 2023. do 23:59 sati.

Stručnjaci ističu da narandžasti meteoalarm označava predviđanje opasnih vremenskih pojava koje mogu biti takvog intenziteta da uzrokuju materijalnu štetu i izazivaju opasnost po ljude.

U tom slučaju se preporučuje poseban oprez kao i praćenje vremenske prognoze.

Kakvo vrijeme možemo očekivati za dane vikenda i početak sedmice?

Sutra, u subotu, će u Bosni i Herceogovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se u Hercegovini. Tokom dana, u Bosni u nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a na planinama snijeg, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar u Bosni umjeren do pojačan sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini pojačan, a na momente i olujna bura.

Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a najvša dnevna od 3 do 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana se očekuje susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura oko -2, a najviša dnevna oko 3 stepena.

U nedjelju u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Na jugu Hercegovini uglavnom sunčano. Slaba kiša ili snijeg su mogući ponegdje na istoku i jugoistoku Bosne.

Vjetar umjeren do pojačan sjevernog smjera. Jutarnja temperatura od -6 do 1, na jugu do 2, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu zemlje do 8 stepeni.

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini uglavnom sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne je moguće povremeno provijavanje slabog snijega.

Vjetar slab do umjeren sjevernog i sjeveroistočno smjera. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu do 2, a najviša dnevna od -3 do 3, na jugu zemlje do 6 stepeni.

U utorak malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama centralne i istočne Bosne sa maglom i niskim oblacima.

Jutarnja temperatura od -11 do -5, na jugu do 2, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu zemlje do 6 stepeni.