Danas umjerena oblačnost, novo jače naoblačenje u večernjim satima

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica -11 stepeni, Bugojno -5, Drvar, Ivan Sedlo, Livno i Sokolac -4, Sarajevo -3, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla i Zenica -2, Široki Brijeg -1, Bihać i Prijedor 0, Banja Luka, Doboj, Stolac i Trebinje 1, Bijeljina, Gradačac i Mostar 2, Neum 5 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U večernjim satima, novo naoblačenje sa zapada.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 7 do 14 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

U Sarajevu umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura oko 10 stepeni.

Šta je jučer padalo u Sarajevu?

Padavina koja je jučer u nekoliko navrata pogodila Sarajevo je ličila na snijeg, ali nije to. Ili jeste?

Razgovarali smo s Bakirom Krajinovićem, meteorologom Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i potražili odgovore o dosta zanimljivim vremenskim prilikama u Bosni i Hercegovini jučer.

Podsjetimo da je u nekoliko navrata padao snijeg, dosta suh i sitan, a u meteorologiji se zove krupa.

Pada u situacijama kada ima dosta snažnog vjetra sjevernog smjera i kada je atmosfera dosta zasićena vlagom, pa ta vlaga vrlo brzo preže u čvrsto stanje i pada u obliku snijega. 

On se ne zadržava na podlozi i skoro pa nikada ne formira mjerljiv snježni pokrivač, samo se javi kao pojava baš u ovim prelaznim godišnjim dobima.

Zna padati i tokom zimskih mjeseci, ali vrlo kratko u epizodama anticiklonažnog stanja kada su temperature izrazito niske, pa onda imate skroz suhi snijeg koji leprša. Tako je i danas (jučer op. a.) u Sarajevu bilo“, kazao nam je Krajinović.

Upitali smo ga da li je krupa zapravo snijeg, ili fenomen kako su to pojedini mediji prenijeli.

Jeste, ovo je bio snijeg, ovo je snježna padavina koja se u meteorologiji definiše kao krupa. Krupa je u meteorologiji tip snijega koji je suh, sa malim snježnim pahuljama koji ne formira snježni prekrivač.

Znači ovo je snijeg, ali samo drugi tip snijega, više tipova snježnih padavina ima, ali za građanstvo ovo je snježna padavina. Mi meteorolozi to vodimo kao drugu pojavu, ali potpada pod snijeg“, pojasnio je za Sarajevsku seharu Krajinović.

Zanimalo nas je i da li su ovo “babine huke”, ili smo to još prije dvije sedmice prošli.

Babine huke su bile u principu, ono što je u narodu poznato pod terminom ‘babine huke’ je već prošlo. Vremenski su ograničene za sredinu mjeseca marta, ali vrijeme koje je danas (jučer op. a.) u Sarajevu bilo definitivno odgovara definiciji ‘babinih huka’, a ove godine skoro da ih nismo ni imali onako kako se definiše taj period mjeseca marta.

Ovo danas (jučer op. a.) što smo imali u definiciji možemo nazvati tako kako ga narod naziva, međutim mi meteorolozi ne nazivamo to tako, to je termin ustaljen u narodu i može se nazvati narodna meteorologija.

Za nas je ovo tipično martovsko vrijeme u BiH kada imamo ovakvu sinoptičku situaciju. Treba samo napomenuti da snježni pokrivač u mjesecu martu je 2005. godine u Sarajevu izmjereno 65 cm, iste godine u Bihaću 100 cm.

Tako ovo tipično, čak i iznad prosjeka toplo vrijeme, s manje padavina nego što je tipično za ovo doba u našim klimatskim uslovima“, kazao nam je Krajinović.

Pitali smo za vrijeme narednih dana, tačnije kada možemo konačno očekivati pravo proljeće?

Krajinović je najavio za sutra najhladnije jutro ove sedmice, te izrazio zabrinutost zbog pojave mraza kada se priroda probudila.

Sutra (danas) će biti najhladnije jutro tokom ove sedmice u Bosni i Hercegovini. Vrijednosti temperatura zraka kretat će se od -4 do 1 stepen i to je jedan od najvećih rizika ove sedmice kada je u pitanju vrijeme obzirom da se priroda probudila, imali smo dosta dug, natprosječno topao period s dosta sunca i sve je probeharalo i prolistalo.

Nadam se da ovaj mraz neće prouzrokovati štete našoj poljoprivredi, ali eto mi očekujemo dosta niske temperature, samo se nadamo da će tog mraza biti isključivo lokalno. 

Što se tiče stabilizacije vremena u pogledu nešto viših temperatura zraka od sutra od podneva vjetar skreće sa sjevera, kako smo danas imali, na jug i automatski će temperature biti nešto više.

U petak dolazi novi frontalni sistem koji će donijeti i veće količine padavina za vikend, ali temperature će biti uobičajene za ovo doba godine.

Tokom jutra u Bosni oko 5, u Hercegovini oko 8, a dnevne temperature u Bosni oko 15, a u Hercegovini oko 18 stepeni, ali ipak dosta kiše, oblaka i onog tmurnog vremena. 

Trenutno prema srednjoročnim prognozama ne vidimo. Od. 1. do 10. aprila dosta nestabilno vrijeme i česte padavine, temperature zraka će 4. i 5. aprila biti nešto niže, slične ovima koje danas imamo.

Tako da proljetno vrijeme, prelazno godišnje doba iz najhladnije u najtopliju sezonu i dani kada imamo u vrlo kratkom vremenu skoro pa sva četiri godišnja doba je sasvim tipično za naše uslove.

Ako pomenem samo činjenicu da su apsolutni rekordi kada su upitanju minimalne temperature za našu zemlju za mjesec mart oko minus 20 stepeni, a maksimalne oko 25, jasno vam je da mjesec mart može ponuditi svašta u meteorologiji i za nas je meteorologe najzanimljiviji mjesec“, zaključio je Krajinović za Sarajevsku seharu.