Detalji akcije u Sloveniji i BiH: Fiktivne firme, šteta pet miliona eura

Na području Slovenije Nacionalni istražni ured provodi više od 50 istraga zbog sumnje u zloupotrebu položaja i pranje novca.

Istrage se, prema saznanjima N1, odnose na građevinske firme i izdavanje fiktivnih računa navodno za izvođenje građevinskih radova.

Navodi se da je fiktivna firma u Bosni i Hercegovini izdavala fiktivne fakture firmama u Sloveniji, gdje je, prema saznanjima N1, planirana operacija pranja novca, a taj novac je potom u gotovini vraćen Sloveniji.

Novac bi se trebao podizati karticama bosanskohercegovačke banke na bankomatima u Sloveniji.

U Sloveniji je privedena jedna osoba, prema saznanjima N1, navodno je riječ o ženi.

Pedeset i sedam istražitelja NPU i 155 istražitelja na području Kranja, Kopra i Nove Gorice izvršilo je 58 pretresa kuća zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca.

Istražuje se nekoliko slovenačkih građevinskih firmi kojima su firme iz Bosne i Hercegovine navodno ispostavljale fiktivne račune za fiktivne građevinske radove.

Nakon plaćanja ovih fiktivnih računa, ovaj novac je trebalo da bude vraćen u Sloveniju u gotovini, također uz pomoć podizanja sa slovenačkih bankomata.

Iz Uprave policije saopćeno je da su krivična djela koja istražuju nanijela štetu nekoliko kompanija širom Slovenije.

Za krivična djela osumnjičeno je 36 lica, dok se trenutno istražne radnje odnose na 42 fizička lica i 36 pravnih lica. Privedeno je jedno fizičko lice.

Ukupna protivpravna imovinska korist, koja je pribavljena izvršenjem navedenih krivičnih djela, iznosi više od pet miliona eura.

Kako je saopćeno iz SIPA-e u sklopu Međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.