Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara

Kinezi objavili pa ekspresno sakrili ključne podatke o početku pandemije koronavirusa

Podaci iz ranih dana pandemije covida-19 koje su kineski naučnici nakratko objavili u svjetsku bazu podataka, daju ključne dokaze o porijeklu pandemije, uključujući i one s tržnice životinja u kineskom gradu Wuhanu, objavili su znanstvenici.

Virus je prvi put identificiran u Wuhanu u decembru 2019. godine, a mnogi su sumnjali da je stigao s tržnice životinja Haunan prije nego se proširio svijetom i ubio gotovo 7 miliona ljudi, piše u utorak Reuters.

Naučnici su u ponedjeljak preliminarno objavili izvještaj koji se temelji na njihovoj interpretaciji podataka, nakon što su prošle sedmice procurile informacije u medijima, te su održali sastanak sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je pozvala Kinu da objavi više informacija.

Podaci Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) više nisu dostupni u GISAID bazi podataka gdje su ih naučnici pronašli.

Ti podaci sadržavali su nove sekvence virusa SARS-CoV-2 i dodatne genomske podatke temeljene na uzorcima uzetim s tržnice živih životinja u Wuhanu 2020. godine, napisali su znanstvenici koji su im pristupili.

Sekvenciranje je pokazalo da su kunopsi i druge životinje osjetljive na koronavirus bile prisutne na tržnici i da su možda bile zaražene, što je novi trag u otkrivanju lanca prijenosa koji je na kraju stigao i do ljudi, tvrde naučnici.

To doprinosi nizu dokaza koji identificiraju tržište Huanan kao mjesto širenja Sars-CoV-2 i epicentra pandemije covida-19”, navodi se u izvještaju koje su, između ostalih, napisali Michael Worobey sa sveučilišta u Arizoni, Kristian Andersen s kalifornijskog instituta Scripps Research i Florence Debarre s pariške Sorbone.

Izvještaj u odnosu na informacije koje su procurile prošlog tjedna dodaje više detalja o drugim životinjama prisutnim na tržištu, te pokazuje da su neki od uzoraka iz okoliša pozitivnih na SARS-CoV-2 imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi.

Dužnosnici WHO-a prošle su sedmice rekli da informacije nisu konačne, no da predstavljaju novi trag u istrazi o podrijetlu koronavirusa te da ih je bilo potrebno odmah podijeliti.

Ta agencija Ujedinjenih naroda prethodno je rekla da sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa ostaju na stolu, uključujući i da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu koji proučava opasne patogene.

Kina negira tu teoriju.

WHO je također rekao da većina dokaza ukazuje na to da je virus došao od životinja, vjerojatno od šišmiša.