DF i SDA tvrde da će Trojka isporučiti Ustavni sud BiH HDZ-u

S obzirom na to da će Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odlučivati o kandidatu za sudiju Ustavnog suda BiH, o tome su se oglasile Demokratska fronta (DF) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Pozvali su SDP i NS ne podrže, kako kažu, plan HDZ-a da bude izmijenjena struktura Ustavnog suda.

SDP, Naša stranka i HDZ imaju većinu članova komisije i odluka da li će se pred federalne parlamentarce na glasanje poslati samo jedan, ili više kandidata, bit će prvi ispit za SDP i Našu stranku.

Drugi će biti glasanje za same kandidate, ako ih uopšte bude više. Demokratska fronta stoga poziva SDP i Našu stranku da bez obzira na svoje odnose sa Draganom Čovićem, ne podrže plan HDZ-a, kojim bi konačno bila izmijenjena struktura Ustavnog suda”, naveli su iz DF-a.

Dodaju da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine posljedna prepreka u borbi protiv rušenja ustavnog poretka i države Bosne i Hercegovine.

I on ne smije pasti pod politički utjecaj onih struktura koje ne poštuju ni međunarodno pravo, obzirom da ne poštuju presude međunarodnih sudova”, naveli su iz DF-a.

Iz SDA su također naveli da će Trojka sudiju Ustavnog suda BiH isporučiti HDZ-u.

Nakon što je SDP dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda BiH i nakon što je Trojka izglasala kadrove SNSD-a i HDZ-a sa crne liste na ključne pozicije u vlasti, SDP, NIP i NS se spremaju da HDZ-u isporuče i sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To će se desiti ukoliko danas Komisija za izbor i imenovanje odluči da na glasanje u Predstavnički dom FBiH uputi ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH iz federalne kvote”, naveli su iz SDA.

Kako kažu, kandidat kojeg Trojka planira podržati je eksponirani kadar HDZ-a.

S obzirom na to da mandat sudijama traje do 70. godine, to bi značilo da će biti sudija u naredne dvije decenije.

Članovi Komisije iz Trojke se spremaju da za tri i po godine vlastitog mandata isporuče HDZ-u Ustavni sud Bosne i Hercegovine na narednih 20 godina”, dodali su iz SDA.

Dalje tvrde da bi taj potez imao i teže posljedioce po državu i njene interese od svega što je, kako kažu, Trojka do sada uradila.

Odluka koju sada donesu bila bi nepopravljiva i može se porediti sa posljedicama kakve je proizvelo glasanje za pogubni Zakon o prebivalištu”, poručili su iz SDA.