Kavazović: “Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka”

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović reagovao je na brojne kritike koje su mu jučer upućene zbog ranije izjave da institucije države treba braniti oružjem ukoliko budu ugrožene.

Kazao je da se Islamska zajednica mora oduprijeti pokušajima ušutkavanja.

Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka, ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na vjersku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvidjeti“, naveo je Kavazović.

Podsjetimo, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u intervjuu za MTV Igman govorio je o napadima na Islamsku zajednicu i njene uposlenike, o sporazumu IZ-a i države BiH, ima li u tome odgovornosti IZ-a.

Govorio je i o stanju unutar IZ-a, mogućnosti rješavanja pitanja IZ u Sandžaku, o stanju islamskog svijeta, pomoći područjima Turske i Sirije koji su bili izloženi zemljotresu, ali i o našoj državi.

Ambasada SAD o izjavama reisa: “Ne kockajte se mirom po drugi put”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država reagovala je jučer na izjave reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika “pozivajući današnje bh. čelnike da se ne kockaju mirom po drugi put”.

Američka ambasada je navela kako je reis Kavazović tokom vikenda iznio nekoliko zapažanja o prijetnji za institucije BiH, uključujući i to da “moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”…

Reagovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prigovorio da bi reis Kavazović kao čelnik vjerske zajednice trebao ‘promovisati mir i toleranciju’. Počnimo s prvim dijelom reisove opservacije da su u toku pokušaji potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine.

U pravu je. Ovi napadi dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji nerijetko riječju i djelom napada državu, često dovodeći u pitanje i samu BiH. Nedavno je BiH etiketirao kao ‘muslimansku laž’.

Redovno implicira da će odvojiti Republiku Srpsku od BiH. Jesu li njegove riječi besmislene? Da li oni koji ga slušaju ne treba da ga shvate ozbiljno? Ako je tako, možda bi trebao to i kazati, pa da ga od sada prestanu slušati.

Ako nije, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega“, poručuju iz Ambasade.

Ipak, uvijek ima ono “ali”…

Napadi na institucije Bosne i Hercegovine dolaze i iznutra, od političkih lidera i stranaka kojima je više u interesu vođenje i upravljanje ovim institucijama zarad vlastite političke i finansijske koristi.

Nismo sigurni je li reis mislio i na ovo, ali ako jeste, bio je u pravu. Politizovanje sigurnosnih institucija, korumpiranje tužilaca i sudija da bi se osigurala lična zaštita ili osiguravanje mjesta u zakonodavnim tijelima na nepošten, antidemokratski način nisu ni blizu onoga što bi bilo pro-BiH.

Istinski probosanskohercegovački politički lideri i stranke nastojali bi institucijama koje vode osigurati efikasnu, djelotvornu i odgovornu upravu. Čuvali bi integritet ovih teško stečenih institucija za svoju djecu i unuke”, dodali su u Ambasadi SAD-a.

Na kraju se navodi kako izjave i reakcije koje dominiraju političkim diskursom u BiH duboko su destruktivne za zemlju i njeno društveno tkivo.

Sjedinjene Države su to godinama osuđivale, i dalje ćemo to osuđivati, bilo da takve riječi dolaze od političkih ili vjerskih vođa. Posebno je razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH.

Sugestija da postoji veća potreba za ‘mirom i tolerancijom’ u Bosni i Hercegovini je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH kao i na njezine vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“, saopšteno je iz američke ambasade.

Sjedinjene Američke Države pozivaju današnje čelnike Bosne i Hercegovine da se ne kockaju mirom po drugi put.

Podsjećamo, govoreći o sadašnjem stanju u BiH, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je rekao sljedeće:

Ovo što imamo nije savršeno, ali trebamo raditi dalje da snažimo BiH kao državu i njen suverenitet, da one snage koje su suprotstavljene tome suzbijamo, obeshrabrujemo i sprečavamo na svaki mogući način.

Današnja borba je u institucijama države BiH, one se moraju braniti. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju, da se one slabe. Moramo pokazati na svaki način da smo spremni braniti institucije države BiH.

A, kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem i o tome ne treba niko da ima dileme, da tako kažem, da to moramo raditi. Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao.”

Dragan Čović o izjavi reisa: “BiH je moja domovina i učinit ću sve da bude uspješna”

Dragan Čović, lider HDZ-a održao je jučer press konferenciju nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj je između ostalog, započela priprema za organiziranje XIV. Sabora HDZ-a BiH, te se raspravljalo o uspostavi vlasti na svim razinama u BiH.

Dobili smo predsjednicu Federacije BiH i dva potpredsjednika, formirano je Vijeće ministara BiH krajem prvog mjeseca, a sada ćemo se posvetiti županijskim prostorima, jer to nismo završili kao HDZ”, naveo je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je i da je neprihvatljivo bilo kakvo zadiranje u izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona.

Naš stav je da imamo Ustav Federacije BiH i Izborni zakon da se dotiče izbora u F BiH. Iz onog što je visoki predstvanik do sada uradio, mislim da je do sada dostatan okvir i dalje je neprihvatljivo bilo kakvo zadiranje u izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona”, rekao je.

Dodao je da mu se čini da postoji jasan okvir u kojem se može implementirati izborni rezultat u vremenu u 30 dana.

Mišljenja je da je dobro da se rasvijetli element blokada, jer, kako je rekao, često se to stavlja HDZ-u.

Ja sam uvijek govorio da nije točno i to ćemo vidjeti kroz implementaciju izvršne vlasti. Bez obzira što to radila neka institucija koja pomaže iz vana, a djeluje u BiH, s njima razgovaramo intenzivno.

Mislim da će Bradara ovaj tjedan pokrenuti proceduru razgovora sa potencijalnim predstavnikom vlada i da dodijelimo resore“, kazao je Čović.

S obzirom da je izabran na čelo HNS-a, novinare je zanimalo, da li će se kandidovati i za predsjednika HDZ-a.

Što se tiče predsjedništva HDZ-a, svakako ćemo morati imati prijedlog o jednoj osobi, a došlo je vrijeme da osvježimo sve i izvršnu i zakonodavnu i generalno političku HDZ“, naveo je Čović.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović gostovao je u emisiji “Sasvim iskreno” na MTV Igman te je, između ostalog, govorio i državi BiH i “branjenju državnih institucija”, ali i zemlje u slučaju da “institucije padnu”.

Čović je upitan da prokomentariše izjave reisa.

Nema se tu šta dodati, naš stav je jasan – treba nam mir i treba nam pravna država”, rekao je.

Na kraju je kazao da je BiH njegova domovina i da će učiniti sve da bude uspješna i funkcionalna.

Moramo krenuti naprijed i dati šansu BiH. Biću za sebe osoban i za stranku, to je moja domovina i učinit ćemo sve da bude uspješna i funkcionalna.

Svi koji su ostali u tragu promišljanja iz prošlosti, nek se valjaju u tom blatu bez nas”, zaključio je Čović.

Ef. Kavazović izjavom o “branjenju institucija i države BiH” izazvao oštre osude

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović gostovao je u emisiji “Sasvim iskreno” na MTV Igman te je, između ostalog, govorio i državi BiH i “branjenju državnih institucija”, ali i zemlje u slučaju da “institucije padnu”.

Njegova izjava izazvala je brojne reakcije zvaničnika iz Republike Srpske, a oglasio se i HNS.

Govoreći o sadašnjem stanju u BiH, reis Kavazović je rekao sljedeće:

Ovo što imamo nije savršeno, ali trebamo raditi dalje da snažimo BiH kao državu i njen suverenitet, da one snage koje su suprotstavljene tome suzbijamo, obeshrabrujemo i sprečavamo na svaki mogući način. Današnja borba je u institucijama države BiH, one se moraju braniti.

Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju, da se one slabe. Moramo pokazati na svaki način da smo spremni braniti institucije države BiH. A, kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem i o tome ne treba niko da ima dileme, da tako kažem, da to moramo raditi.

Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao.”

Reagovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da “poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja”.

Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima”, istakao je Dodik.

Reagovao je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Ovakve poruke sigurno ne mogu ni na koji način da stvaraju dobru i pozitivnu atmosferu. One moraju biti predmet osude i to je nešto što ne bi smjela da radi jedna vjerska organizacija”, rekao je Kojić.

Iz HNS-a su najoštrije osudili ovu izjavu reisa Kavazovića.

Hrvatski narodni sabor poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini.

U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude. Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH.

U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo žurnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara”, navode iz HNS-a.

Poručuju da se “teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje”, ali i to da su “legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno opredijeljeni za mir, stabilnost i napredak BiH”.

Ibrahim Hadžibajrić: “Kavazović smeta jer je progovorio o onome o čemu bošnjački politički prvaci šute”

Nisu slučajno reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Islamska zajednica u BiH postali glavna meta i trn u oku Milorada Dodika, kazao je u reakciji Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Starog Grada.

Kazao je da “politički prvaci s ambicijom da nose titulu predvodnika ovog naroda odavno šute jer se ne žele zamjerati Dodiku”.

Sve što Dodik godinama radi je plansko i ciljano rušenje države i njenih institucija, posebno slabljenja utjecaja Bošnjaka, naroda koji Bosnu i Hercegovinu najjače osjeća kao svoju domovinu i kojem je u najvećem interesu da ona bude jaka, demokratska, nezavisna i suverena država.

Reis Kavazović smeta Dodiku isključivo jer je progovorio o onome o čemu bošnjački politički prvaci s ambicijom da nose titulu predvodnika ovog naroda odavno šute, nažalost zabavljeni borbom za svoj komadić vlasti do koje vjeruju da ne mogu doći bez Dodika.

Zbog toga se očito i ne žele zamjerati Dodiku koji se nije promijenio, kako su nas u to uvjeravali. On čak otvorenije i jače napada na sve što je državno“, istakao je Hadžibajrić.

Dodao je da je Kavazović prepoznao i nije se libio javno reći (a kao iskreni patriota ima na to pravo) da je država BiH danas ponovo na udaru njenih dušmana, koji po mnogo čemu podsjeća na 1992. godinu.

Dodaje i da su posebno na udaru državne institucije, koje moraju braniti svi njeni građani, posebno Bošnjaci, koji nemaju rezervne domovine.

Susjedi, za koje je dokazano da su pomagali agresiju na našu domovinu, ubrzano se naoružavaju. Bosnu i Hercegovinu za to vrijeme demilitariziraju, a bh. patriote dovedene su u situaciju da se moraju stidjeti da kažu da su 1992. odlučili praktično goloruki herojski braniti i odbraniti BiH od višestruko jačeg i naoružanijeg neprijatelja.

Šta može biti snažniji vjetar u leđa od toga separatistima i dušmanima BiH? Šta ih može jače osokoliti nego jačanje njihovih mentora sa istoka i zapada, a istovremeno slabljenje institucija države BiH i sve veća razjedinjenost i pasivnost Bošnjaka.

Bošnjaci nemaju druge domovine osim BiH, države u kojoj žele živjeti ravnopravno sa svim ostalim narodima. Je li to antiustavno, antidržavno i secesionističko djelovanje sada dozvoljeno, legalno i legitimno, a poziv na borbu za jaku i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije je postao poziv na rat?

Je li to grijeh reći da ćemo se, ako ona bude napadnuta, ponovo svim sredstvima boriti za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene državne institucije? Nije. I ne smijemo se toga stidjeti. Ne smijemo šutjeti. To neprijatelji ove zemlje u svakom trenutku moraju znati“, dodaje Hadžibajrić.

Inače, u kampanji protiv reisul-uleme Huseina Kavazovića združeno nastupaju srpski i hrvatski politički faktori.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je za svaku osudu ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića.

Uslijedila je i reakcija Hrvatskog narodnog sabora:

HNS BiH najoštrije osuđuje ratnohuškačku izjavu poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u kojoj je, 4. marta za MTV Igman, javno pozvao na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u Bosni i Hercegovini“.