Ko je Ruskinja za kojom je skupa s Putinom izdan međunarodni nalog za hapšenje

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je u petak naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Aleksejevne Lvove- Belove.

I Putin i Lvova- Belova se suočavaju s optužbama za počinjene ratne zločine u Ukrajini, a MKS navodi da su njih dvoje nezakonito deportovali djecu iz ove države u Rusiju.

Lvova- Belova koju mediji ponekad nazivaju i “ruskom majkom” inače radi kao komesarka za prava djece u Rusiji, a na tu funkciju je Putin imenovao 2021. godine.

Nedavno je dospjela na medijske naslovnice kada je na profilu na Telegramu podijelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske djece i roditelja u Rusiji koji ih žele usvojiti.

U proljeće 2022. godine Lvova- Belova je usvojila tinejdžera iz Ukrajine, tačnije, Mariupolja, jednog u nizu gradova kojeg su napali Rusi.

Ona je navodno posjećivala teritorije pod ruskom okupacijom u Ukrajini i brinula se da ukrajinska djeca budu deportovana u Rusiju.

Kada smo ih doveli u Rusiju da se malo oporave, počela je priča da su negativno govorili o Putinu, govorili svakakve ružne stvari, pjevali ukrajinsku himnu i sve to.

Da, postoji ta vrsta negativnosti, možda u početku, ali onda se pretvori u ljubav prema Rusiji”, kazala je tom prilikom Lvova- Belova, piše Newsweek.

CNN je u februaru izvijestio da Lvova- Belova nastavlja sa svojom praksom posjete Ukrajini i deportacijom tamošnje djece u Rusiju u kojoj ih usvajaju ruske porodice.

Prema izvještaju, Putin je dao Lvovoj- Belovoj dozvolu da preduzme “dodatne mjere” za oporavak djece bez roditeljskog staranja na ruskim ilegalno pripojenim teritorijama Ukrajine, uključujući Zaporožje, Herson, Lugansk i Donjeck.

Na društvenim mrežama često je dijelila fotografije djece nakon što su ih udomile porodice.

Međutim, MKS navodi da je rad Lvove- Belove “mračniji” od onog kakvog ga predstavlja na društvenim mrežama.

Tako je ona optužena za nezakonitu deportaciju i prebacivanje djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

MKS je također izdao saopćenje u kojem je naveo da su zločini na teritoriji Ukrajine počinjeni od 24. februara 2022. godine kada je Rusija započela invaziju na ovu zemlju koja je prerasla, kako su naveli, u rat širih razmjera.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gospođa Lvova- Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih”, navodi se u saopćenju MKS-a.

Putin se suočava sa sličnim optužbama, a za njim je izdat nalog za hapšenje zbog navodnog počinjenja nezakonite deportacije djece iz okupiranih područja iz Ukrajine u Rusiju.

Vladimir Putin je treći aktuelni predsjednik za kojim je izdat nalog za hapšenje, prije njega su bili to Gaddafi i Al-Bashir

Vladimir Putin tek je treći aktualni predsjednik za kojim je izdan nalog za uhićenje ICC-ja, nakon Omara al-Bashira u Sudanu i Muammara Gaddafija u Libiji.

Za al-Bashirom su 2009. i 2010. izdani nalozi za uhićenje zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Bili su povezani sa sukobom koji je izbio u Darfuru 2003. i doveo do smrti 300.000 ljudi.

Kasnije je svrgnut s mjesta predsjednika, a 2020. su ga sudanski vladari pristali predati ICC-ju, no to se još nije dogodilo, prenosi Index.hr.

Nalog za hpšanje Gadafija zbog zločina protiv čovječnosti izdao je ICC tijekom prosvjeda protiv režima 2011.

Slučaj je okončan nakon što je on ubijen samo nekoliko mjeseci kasnije.

Zelenski o nalogu za hapšenje Putina: “Historijska odluka za historijsku odgovornost, ruska politika je zlo”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se o odluci Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Naveo je da je ovo historijska odluka koja je početak za historijsku odgovornost.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Putina. Istorijska odluka koja će započeti istorijsku odgovornost.

Šef terorističke države i još jedan ruski zvaničnik zvanično su osumnjičeni za ratni zločin – za deportaciju ukrajinske djece – nezakonito raseljavanje hiljada naše djece na rusku teritoriju“, rekao je Zelenski.

Kazao je da zločinačka operacija ne bi mogla početi bez naređenja Putina.

Takvu zločinačku operaciju ne bi bilo moguće izvesti bez naređenja najvišeg lidera terorističke države.

Odvajanje djece od porodica, lišavanje svake mogućnosti da kontaktiraju sa svojim rođacima, skrivanje djece na ruskoj teritoriji, rasturanje po udaljenim regionima – sve je to očigledno ruska državna politika, državne odluke, državno zlo, koje počinje sa prvim zvaničnikom ove države“, dodao je on.

On se zahvalio Karim Kanu i timu tužioca međunarodnog krivičnog suda, kao i svima širom svijeta, koji kako je naveo, „pomažu Ukrajini da se izbori za pravdu“.

Zahvalan na principu i spremnosti da se oni koji su krivi zaista privedu pravdi. Slava svima koji su sada u borbi za Ukrajinu! Slava svima koji nam pomažu da zaštitimo svoj narod!“, zaključio je Zelenski.

Poznato za koje se sve zločine tereti Putin

Pret-pretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Uredu predsjednika Ruske Federacije.

“Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, povjerenicom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji. Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve.

MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga. Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS.

Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje“, kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine:

“Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta)“, stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu dogovornost za identična djela kao i za Putina.

Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava deteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta)“, navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprječavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće.