Naša stranka: “LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor”

Povodom sinćnjeg nasilnog napada na pripadnike LGBT populacije u Banjaluci u kojem ima i povrijeđenih oglasila se i Naša stranka.

Pozvali su organe pravosuđa i policije na što hitniju reakciju.

Najoštrije osuđujemo nasilnički primitivizam. Pozivamo organe pravosuđa i policiju da što hitnije reaguju. Također, pozivamo sve političare da osude nasilje jer je, nesumnjivo, i njihova retorika doprinijela da do nasilja dođe.

Pripadnici LGBT populacije moraju dobiti mogućnost da slobodno ispoljavaju svoj identitet i da ga manifestiraju kroz kulturne i druge događaje. Nasilnicima mora biti oduzeta mogućnost da nad njima i nad bilo kim drugim ispoljavaju nasilje. LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor”, poručili su iz Naše stranke.

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe.

Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Iz policije su rekli da su obaviješteni o ovom događaju te da rade na rasvjetljavanju slučaja, ali nisu komentarisali to da njihove kolege nisu reagovale i stale u zaštitu aktivista.

Da nisu stali u zaštitu potvrdila je Žana Gauk, novinarka Žurnala kazavši da je aktiviste napalo 30-tak huligana.

Vojin Mijatović: “Nisu problem LGBT aktivisti, već pe*eri na vlasti”

Nakon napada na LGBT aktiviste u Banja Luci, oglasio se i potpredsjednik SDP-a, Vojin Mijatović.

Naime, Mijatović je na svom Facebook profilu napisao da nisu problem LGBT aktivisti, već “pe*eri” na vlasti.

Dodao je i to da zabrana bilo čije slobode, nije ništa drugo nego fašizam.

Odluka vlasti u Banjoj Luci i RS da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava. Napad huligana večeras u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca.

Najoštrije osuđujem napad i tražim od MUP-a RS da se počinioci otkriju i uhapse“, napisao je Mijatović na fotografiji s LGBT zastavom na svom Facebook profilu.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže