Naša stranka: “SDA želi Bosnu i Hercegovinu okrenuti zemljama poput Rusije i Irana”

Iz Naše stranke su reagovali na izjave Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Podsjetimo, Mehmedović je u izjavama optužio međunarodnu zajednicu za aparthejd u BiH i islamofobiju, a sve povodom špekulacija o odlukama koje navodno visoki predstavnik planira donijeti u cilju uspostave Vlade FBiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Teškim, neosnovanim optužbama o međunarodnoj zavjeri protiv Bošnjaka te o islamofobiji kao nečemu čime se rukovodi međunarodna zajednica u Federaciji BiH, Šemsudin Mehmedović i SDA upravo vode Bošnjake onim putem od kojeg strahuju, a koji zovu getoizacijom i palestinizacijom.

Na međunarodnom planu, izjave SDA zvaničnika nesumnjivo govore da BiH žele okrenuti u pravcu zemalja poput Rusije i Irana.

Neodgovorne su takve optužbe pogotovo ako znamo da je SDA u svojoj višedecenijskoj vladavini imala poluge kojima se mogla ublažiti stroga etnička podjela zemlje i postići veći stepen ideološkog pluralizma u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Umjesto toga, garant vlastitog opstanka na vlasti SDA je vidjela u snažnim etnonacionalnim strankama drugih naroda i dodatno je osnaživala podjele kako bi bila neupitan faktor u vlasti gdje god su Bošnjaci većina, a posljedično tome i na federalnom i državnom nivou.

Na posljednjim izborima ispostavilo se da SDA ne mora biti vječno u vlasti.

Također smatramo da se Federalna vlada ne treba formirati iz Kantona jer glas Bošnjaka iz Tuzlanskog kao i iz Bosansko-podrinjskog kantona jednako je vrijedan, baš kao i glas Hrvata iz Hercegovačko-neretvanskog i onog iz Sarajevskog kantona.

Smatramo da postoje i druga efikasna rješenja za blokade koje SDA najavljuje.

Stranku demokratske akcije pozivamo na smirivanje tenzija. Bilo kakvo podgrijavanje emocija, neutemeljeno na konkretnim dokazima, može biti okidač za nasilje koje će negativno utjecati na sve dosad poduzete napore da Bosna i Hercegovina bude uređena zemlja, okrenuta ka Evropskoj uniji”, navodi se u saopćenju.