Općina Stari Grad osudila zastrašivanje njihove uposlenice nakon što joj je na kuću bačena bomba

Nakon što je sinoć 8. marta u ulici Mrakuša na području općine Centar Sarajevo aktivirana bomba u dvorištu porodične kuće, oglasili su se iz Općine Stari Grad.

Naveli su da u njoj živi njihova uposlenica, tačnije, pomoćnica načelnika Ibrahima Hadžibajrića, te su osudili pokušaj zastrašivanja i zatražili potpuno rasvjetljavanje slučaja.

Općina Stari Grad Sarajevo najoštrije osuđuje pokušaj zastrašivanja nad pomoćnicom načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove A. Š. koji se desio sinoć u večernjim satima, kada je bačena eksplozivna naprava u dvorište privatne kuće.

Naglašavamo da Općina Stari Grad u potpunosti podržava postupke koji se provode u Službi za opću upravu i inspekcijske poslove s ciljem suzbijanja nelegalne gradnje i zloupotrebe državnog zemljišta i imovine, te mjera koje Inspekcija određuje radi otklanjanja nezakonitosti”, naveli su iz Općine Stari Grad.

Dalje su pojasnili zbog čega je moglo doći do ovoga.

S tim u vezi, ističemo da je Služba za opću upravu i inspekcijske poslove i pomoćnica načelnika A. Š. u prethodnom periodu kontinuirano bila izložena pritiscima zbog mjera koje su poduzimane i to od strane stranaka u postupcima, neformalnih grupa građana (npr.’Zgrada’), kao i jednog vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove, bez obzira na sve pritiske, uvijek je postupala po zakonu i zakonskim odredbama, a ne prema željama i nalozima pojedinaca.

Pokušaj zastrašivanja pomoćnice načelnika A. Š. bacanjem bombe u dvorište porodične kuće, kao i činjenica da je pomoćniku načelnika koji je ranije rukovodio Službom za opću upravu i inspekcijske poslove zapaljen automobil, najbolje pokazuju da inspekcija Općine Stari Grad Sarajevo intenzivno djeluje u oblasti nelegalne gradnje, zloupotrebe državnog zemljišta i urbanističko-građevinskoj oblasti, što očito pojedincima smeta”, istakli su.

Tvrde da se ovakvi postupci zastrašivanja dešavaju samo nad inspektorima u Općini Stari Grad.

Ta činjenica pokazuje i da nadležne inspekcije u drugim dijelovima Sarajeva ne rade svoj posao – najbolji primjer je bespravno sagrađena zgrada direktno uz porodičnu kuću pomoćnice načelnika A. Š. Općina Stari Grad Sarajevo osuđuje i postupke pojedinih medija koji su, suprotno odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, objavili ime, prezime, adresu, pa i ime supružnika pomoćnice načelnika A. Š. čime su direktno doveli u opasnost ovu porodicu i ugrozili istragu.

Općina Stari Grad Sarajevo očekuje od istražnih organa da u potpunosti rasvijetle ovaj slučaj pokušaja zastrašivanja i na taj način omoguće državnim službenicima da u skladu sa zakonom rade svoj posao”, poručili su iz Općine Stari Grad.

Oglasila se i policija

PU Centar Sarajevo sinoć je obaviještena da je u ulici Mrakuša, područje općine Centar Sarajevo, u dvorištu kuće vlasništvo E.Š., aktivirana eksplozivna naprava.

Kako navode iz MUP-a Kantona Sarajevo, izlaskom na teren, policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je u dvorištu kuće došlo do aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave čijim je djelovanjem pričinjena materijalna šteta na stepeništu i fasadi kuće.

Šteta je pričinjena i na dva parkirana motorna vozila.

Povrijeđenih osoba, srećom, nije bilo.

O navedenom je obaviješten dežurni Kantonalni tužilac Kantona Sarajevo koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo iz člana 323. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti) i rukovodio uviđajem obavljenim od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca.

Podsjećamo, kako je sinoć potvrdila Mersiha Novalić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, prilikom aktivacije nije bilo povrijeđenih osoba te je pričinjena samo materijalna šteta.

Oštećeni su kuća i automobil koji je bio parkiran u blizini.