SDP čvrsto stao iza Kenana Magode: “Ni ovoga puta nećemo podleći pritisku”

SDP BiH je apsolutno i neupitno protiv svake vrste nasilja, posebno nasilja u porodici, ističu u saopćenju KO SDP povodom protesta koji su održani zbog najavljenog imenovanja Kenana Magode na poziciji ministra u Vladi KS.

Kazali su da ukoliko bi imali dokaze da je neko od članova, posebno vršitelja funkcija, vršio porodično nasilje, odmah bi poduzeli odgovarajuće korake za smjenu takve osobe i pokretanje postupka za njeno isključenje iz stranke, saopćeno je iz KO SDP Sarajevo.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“SDP BiH je isto tako partija koja poštuje nezavisno pravosuđe i tužilaštvo i suzdržava se od javnog osuđivanja osoba protiv kojih ne postoje dokazi da su učinili ono za što ih se optužuju.

Posebno kada su protiv tih osoba obustavljeni svi postupci u Tužilaštvu, zbog nepostojanja osnova sumnje i dokaza da su izvršili krivično djelo, te se ne vodi nikakav sudski postupak, već se optužbe zasnivaju samo na izjavama pojedinaca.

Kenan Magoda, kandidat SDP-a za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo je još krajem prošle godine dokumentovano demantovao optužbe za nasilje nad svojom bivšom suprugom, koje je ona iznijela u medijima.

Legalisti smo, i ne možemo suditi na osnovu neprovjerenih i netačnih informacija plasiranih u javnost. Poštujući načelo presumpcije nevinosti, ističemo da su svi nevini dok se suprotno ne dokaže.

Javnosti stavljamo na uvid dokumente koji nedvojbeno dokazuju da Magoda Kenan nije bio osuđen za krivično djelo nasilja u porodici, niti je ikada za navedeno djelo podignuta optužnica.

Ne isključujemo mogućnost da su navedene neistine plasirane isključivo s ciljem političke diskreditacije Kenana Magode kao izuzetno kvalitetnog kadra iza kojeg je prilikom glasanja stao veliki broj članova sarajevskog SDP-a.

Kao kantonalna organizacija, nismo zaprimili niti jedan dokument ili dopis ispred Foruma žena koji bi potvrdio njihove optužbe. Vjerujemo i da je dio žena okupljenih u Forumu žena sarajevskog SDP-a imao pogrešne i netačne informacije.

Uvažavamo različita mišljenja i stavove, te napominjemo da je Kenan Magoda kao kandidat za ministra, podržan glasovima 28 od ukupno 29 prisutnih članova kantonalnog odbora.

Javnost je dužna da zna da smo prvi provjerili sve optužbe na račun naših članova i u slučaju da utvrdimo da su osnovane, takvi članovi se sankcionišu. Tako je bilo u svim ranijim periodima, tako je i u ovom slučaju, tako će biti i u budućnosti.

Stojimo iza prijedloga našeg kandidata za ministra kulture i sporta, koji je do sada dao veliki doprinos Kantonu Sarajevo i sigurni smo da će u tom pravcu nastaviti djelovati.

Sarajevski SDP je nebrojeno puta bio izložen pritiscima i napadima. Ni ovoga puta nećemo podleći pritisku i iz ove situacije, kao i svih situacija koje su se ranije dešavale, izaći ćemo jači”, saopćeno je iz SDP-a.

Održan protest ispred SDP-a: “Želimo da nas predstavljaju moralno čisti ljudi”

Prijedlog Kantonalnog odbora SDP-a BiH da na mjesto ministra sporta i kulture kandiduje Kenana Magodu izazvao je negodovanje aktivistkinja za ženska prava, ali i pojedinih članica ove stranke.

Protest je održan ispred centrale SDP-a, sa početkom u 13 sati.

Od pedesetak okupljenih, medijima se obratila novinarka i aktivistkinja Đenana Alađuz, pojašnjavajući razloge pozivanja na ovakav skup.

Današnji protest nije stvar ličnog imenovanja i subjektivnih osjećanja prema osobi – ovo je stvar principa! Svi moramo biti jednaki pred zakonom! Imenovanja u vladu koju mi plaćamo ne mogu se odvijati bez ikakvih konsultacija i bez komunikacije.

Osobe koje su rješenjem Općinskog suda dobile jednogodišnju zabranu pristupa ženi koja je pretrpila nasilje ne mogu biti naš predstavnik u vlasti”, rekla je Alađuz.

Napominje da je porodično nasilje izuzetno teško dokazivo, stoga…

Ne očekujem veliku podršku od stranaka koji uživaju da nas drže u strahu. Koje već 30 godina zazivaju rat. Ali, kao građanka, od stranaka lijeve orijentacije i onih tvrde da moralno sumnjive osobe ne smiju biti imenovane ni na kakvu funkciju – očekujem da znaju koga i zašto imenuju”, naglasila je.

Dodaje da, ukoliko griješi Općinski sud u Sarajevu, onda griješi i ona – no, “nijedna žrtva nasilja koja bude gledala i slušala ono što se brani ovih dana – sve i jedna će odbiti prijaviti daljnje nasilje”, rekla je.

Medijima se obratila i dugogodišnja SDP-ovka i članica Predsjedništva SDP-a BiH Besima Borić.

Spoznala sam odavno kako se mi unutra bavimo kadrovskom politikom. Spadam u one starinske ljude koji bi da se ispoštuju različiti kriteriji.

Tu spada i moralni kredibilitet. Bilo bi dobro da imamo mogućnost da biramo ljude bez repova iz prošlosti”, započela je.

Ona je, podsjetimo, bila među prvima koji su problematizovali imenovanje stranačkog kolege na važnu poziciju u Kantonu Sarajevo.

Jučer je bio Dan žena, dok smo govorili o njihovim pravima, informacija je stigla o predlaganju čovjeka oko kojeg se već godinu dana vrti sumnjičenje vezano za porodično nasilje.

Ja, kao SDP-ovka, ne želim da u naše ime sjedne neko iza kojeg idu repovi tipa porodičnog nasilja”, nastavila je Borić.

Istakla je svoje uvjerenja da sud Magodi spomenute mjere nije istaknuo tek tako.

Žena je potom odustala, nije htjela da svjedoči. Najlakše bi sada bilo nju optužiti. Pita li se neko zašto žena sa troje djece neće da svjedoči? Želimo da nas predstavljaju moralno čisti ljudi”, ponovila je Borić.

Na sjednicu na kojoj je dogovoreno Magodino predlaganje Borić nije bila pozvana. Sumnja da je to učinjeno namjerno, jer, kako kaže, već određeno vrijeme pokušava da upozori da se mora povesti računa o kadrovima.

Kada je riječ o Magodi, pored sumnjičenja na porodično nasilje, Borić smatra da ne bi bilo poželjno da on obavlja funkciju ni zbog određenih istupa u javnosti, te načina razmišljanja.

Pokušala sam ono što je bilo u mojoj moći da uradim. Dara je prevršila mjeru, zato smo izašli i javno. Od SDP-a se puno očekuje i mi ne smijemo da iznevjerimo ljude”, potcrtala je.

Pri završetku skupa, prisutni su prikupili potpise, te papir predali u Centralu SDP-a.

Podsjetimo, bivša Magodina supruga, Dinka Hasičić, u više navrata je na društvenim mrežama objavljivala tvrdnje o onome kroz šta je prošla u zajedničkom životu.

Magoda je i ranije, ali i danas demantovao njene navode, tvrdeći da je “sve što je do sada iznijela je pobijeno na sudu, zbog nedostatka dokaza”.

Kenan Magoda priložio dokumentaciju: “Nisam osuđen za nasilje u porodici, niti je ikada podignuta optužnica”

Nakon što se u medijima pojavila informacija da će Kenan Magoda (SDP) biti predložen za ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo došlo je do oštrih reakcija javnosti.

Naime, nakon što je njegova bivša supruga objavila da je počinio nasilje u porodici, za danas najavljeni protesti ispred centrale SDP-a, a Kenan Magoda je na društvenim mrežama demantovao te navode.

On je priložio i dokumente na kojima se vidi da nije osuđen za krivično djelo.

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku:

“Oštro demantujem diskreditirajuće navode koji su plasirani u javnosti. Nikada nisam bio osuđen za krivično djelo nasilja u porodici niti je ikada podignuta optužnica za navedeno djelo.

Protiv pojedinaca koji su iskoristili neistine i pokrenuli političku hajku ću podnijeti privatne tužbe.

Politika je prljav posao, ne zbog toga što u javnost dolaze intimne priče iz vašeg privatnog života, među njima i mnoge laži, već i zbog toga što u te priče uvlače i vašu kompletnu porodicu, a posebno djecu.

Da sam znao da će to biti cijena mog aktivnijeg angažovanja u politici, nikada se ne bih upustio u to i poštedio bih svoju djecu, svoje roditelje i sestru ovako ružnih iskustava.

Ponovni napadi na mene, bez ikakvih dodatnih dokaza, su me zatekli. Optužbe moje bivše supruge za navodno nasilje prema njoj, koje je ona iznijela krajem prošle godine, sam već tada demantovao i priložio zvanične dokumente koji osporavaju njene optužbe.

Ponovit ću sve ono što sam rekao i prvi put, krajem prošle godine, kada me je bivša supruga optužila za porodično nasilje. Nikada nisam bio nasilan niti osuđivan.

Protiv mene se ne vodi nikakav krivični postupak, niti sam ikada bio optužen za bilo koji vid nasilničkog ponašanja. Nije istina ni to što je moja bivša supruga tvrdila da sam bio osuđen za nasilje, a da je to brisano iz evidencije.

Rješenje o zabrani prilaska, koju je sud donio kao privremenu mjeru, je poništeno zbog nedostatka dokaza i za to vam dostavljam dokaz. Ja u tom periodu nisam bio politički aktivan, a kamoli da sam imao neki utjecaj pa da sam mogao izvršiti politički pritisak na pravosuđe da me oslobode, što su neki tvrdili u optužbama protiv mene.

Nakon što sam optužbe demantovao zvaničnim dokumentima, nisam se želio više izjašnjavati o tome i davati povod za dodatne rasprave, kako bih zaštitio svoju djecu i porodicu od nove patnje i prljavštine.

Ne mogu vam opisati koliko sam ojađen što moja djeca moraju prolaziti kroz sve ovo. Nijedna funkcija nije vrijedna da svoju porodicu izložite ovakvom javnom linču, bez dokaza i činjenica, samo na osnovu izjave jedne osobe.

Da ne spominjem to da sam iznenađen reakcijama stranačkih kolegica, koje me nisu kontaktirale po ovom pitanju nakon što su optužbe iznesene krajem prošle godine i nakon što sam ih demantovao, da čuju i moju stranu priče.

Ukoliko vjeruju u sve to i imaju dokaze protiv mene, zašto od organa stranke nisu tražili da me izbaci iz stranke? Zašto im nije smetalo to što sam bio Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, što sam zatupnik u skupštini Kantona Sarajevo, gdje sam izabran glasovima građana, te delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine?

Zašto to iznose tek sada kada sam kandidat za ministra kulture i sporta? Za sve što su javno iznijeli ce uskoro morati dokazivati na sudovima jer ću već sutra podnijeti tužbe za klevetu.

Lično osuđujem svaki vid nasilja i smatram da nasilnicima nije mjesto u političkoj stranci, gdje bi trebali zastupati interese građana, a kamoli ne na nekoj od javnih funkcija.

Ali bi bilo poželjno da za tako teške optužbe postoje dokazi, a one ih, u mom slučaju, nemaju.

Ovo vrijeme bilježe brza dešavanja i još brže širenje vijesti, posebno loših vijesti od kojih se pravi spektakl. Pri svemu tome često zaboravimo da time nanosimo veliku štetu, ne samo osobi koju napadamo bez argumenata, već i cijeloj njenoj porodici, posebno djeci.

Zbog toga je bitno da, prije nego što nekoga izvrgnemo javnom progonu, prvo provjerimo da li progonimo pravu osobu i da li imamo dokaze za svoje tvrdnje i informacije koje širimo.

Nadam se da to nikada nećete osjetiti na svojoj koži”, naveo je Magoda.

Ispod možete pogledati dokumentaciju koju je objavio.