Osumnjičeni za napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević pušten na slobodu

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na slobodu.

Ova informacija potvrđena je iz Policijske stanice Foča, uz pojašnjenje da je osumnjičeni u pritvoru proveo 24 sata.

Toliko traje zakonom predviđen rok za zadržavanje, nakon čega je morao biti pušten.

Kako saznaje “Avaz“, Tužilaštvo nije tražilo određivanje mjere pritvora, jer u ovoj fazi istrage i ne postoje dokazi koji Prodana dovode u vezu sa ovim krivičnim djelom.

S druge strane, za policiju Prodan ostaje glavni osumnjičeni.

Očekuju se i rezultati vještačenja dokaza pronađenih na licu mjesta.

Jusuf Nurkić i Pomozi.ba će pokriti svu materijalnu štetu kod Ajše i Fadila Memišević

“Jusuf Nurkić i Pomozi.ba organizacija zajednički će pokriti svu materijalnu štetu kod Ajše i Fadila Memišević, a i više od toga”, saopćeno je danas iz Pomozi.ba.

Dedo i nana imali su 7.000 KM koje su čuvali za svoju dženazu i novac nije problem namiriti, ali nastalu traumu će biti teško sanirati”, dodali su iz Pomozi.ba jutros.

Podsjećamo, u selu Omeragići nedaleko od Višegrada pretučen je bračni par Memišević.

Riječ je o povratnicima, ljudima starije životne dobi.

Napadnuti su i opljačkani u porodičnoj kući. Napadač je uhapšen i od ranije je poznat policiji.

Bračni par je zbrinut u sarajevski Klinički centar sa teškim tjelesnim povredama.

Kako je Bojan Prodan, koji je pretukao povratnike Fadila i Ajšu Memišević, mučki ubio starca zbog penzije

Policija u Višegradu uhapsila je 36-godišnjeg Bojana Prodana zbog razbojništva i brutalnog premlaćivanja povratnika Fadila i Ajše Memišević u selu Omeragići.

Prodan, od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela, uhapšen je pod sumnjom da je u četvrtak navečer nanio teške tjelesne povrede Fadilu i Ajši Memišević te ih opljačkao.

Kako je Dnevni avaz pisao još 2008. godine, uhapšeni Prodan je svirepo ubio komšiju Vučka Sarića iz izbjegličkog naselja Prelovo kod Višegrada da bi mu ukrao penziju.

U noći sa 7. na 8. maj 2008. godine, Vučkova komšinica Jelena Kešić primijetila je da je u njegovoj kući cijelu noć bilo uključeno svjetlo.

Odmah joj je odmah bilo sumnjivo da nešto nije uredu te je u jutarnjim satima poslala sedmogodišnjeg unuka da provjeri šta se dešava.

Dječak se ubrzo vratio i u šoku kazao da je u kući zatekao starca u lokvi krvi. Komšije su odmah obavijestile policiju.

Radnici Kriminalističke policije Istočno Sarajevo i Policijske stanice Višegrad izašli su na mjesto događaja te uviđajem konstatirali da su ulazna vrata na kući nasilno otvorena te da su na tijelu nastradalog vidljive povrede glave, koje su ukazivale na nasilnu smrt.

Članak koji je "Dnevni avaz" objavio 10. maja 2008. godine
Članak koji je “Dnevni avaz” objavio 10. maja 2008. godine

Obdukcijom je utvrđeno da su povrede nanesene tupim predmetom. Istog dana oko 16 sati policajci su uhapsili tada 22-godišnjeg Bojana Prodana iz Prelova zbog sumnje da je ubio 86-godišnjaka.

U policijskom saopćenju bilo je navedeno je da su policajci tokom uviđaja u kući osumnjičenog, kao i u njenoj neposrednoj blizini, pronašli tragove koji potvrđuju da je Prodan usmrtio starca.

Između ostalog, istražitelji su tada pronašli i drvo kojim je Sarić usmrćen.

Tokom saslušanja u policiji Prodan je priznao da je izvršio ubistvo istaknuvši da je to učinio zbog koristoljublja.

Inače, Vučko Sarić je živio sam u kućici u izbjegličkom naselju u Prelovu, a samo dan prije zločina primio je posljednju penziju.

Podsjetimo, informacija o hapšenju ranije je potvrđena i iz Policijske uprave u Foči.

U toku je kriminalistička obrada nad osobom koja se može dovesti u vezi sa izvršenjem navedenog krivičnog djela i nad istim se sprovode određene kriminalističko-istražne mjere i radnje na dokumentovanju i rasvetljavanju razbojništva, a sve pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno sarajevo”, naveki su iz policije.

Podsjetimo, povratinici Fadil i Ajša Memišević brutalno su napadnuti u svome domu.

Zbog povreda koje su zadobili danas su smješteni na liječenje na KCUS, tačnije na Klinici za neurohirurgiju.

Prilikom napada od njih je otuđen i novac u iznosu od 7.000 KM.

Nezvanično, osoba lišena slobode zbog napada od ranije je poznata policiji po više krivičnih djela, uključujući i razbojništvo.

Napadnuti povratnici primljeni na KCUS, zadržani na daljem liječenju

Na Kliniku urgentne medicine KCUS jutros su u ranim jutarnjim satima priimljeni F. M. i A. M. uslijed teških povreda, zadobijenih tokom fizičkog napada u njihovom domu u selu Omeragići, Višegrad.

Nakon urađene dijagnostike i ukazane pomoći, konstatovane su teže tjelesne povrede od kojih su preovladavale povrede glave.

Pacijenti su zadržani na daljem liječenju na Klinici za neurohirurgiju KCUS, saopćeno je iz KCUS-a.

Fadil i Ajša Memišević, povratnici iz sela Omeragići kod Višegrada brutalno su pretučeni, od strane nepoznatog počinioca ili više njih.

Prema prvim informacijama to se dogodilo preksinoć, a dvoje staraca pronašla je grupa povratnika Bošnjaka koji dolaze vikendom u Višegrad.

Denis Bećirović: “Najoštrije osuđujem kukavički čin napada na povratnike Memišević”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u naselju Omeragići u općini Višegrad.

Pozvao je vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinioce.

Najoštrije osuđujem kukavički čin napada na povratnike Ajšu i Fadila Memišević, koji su u povratničkom naselju Omeragići u općini Višegrad fizički napadnuti i pretučeni od više lica.

Vlasti bh. entiteta RS i općine Višegrad moraju hitno reagovati, pronaći i lišiti slobode počinioce ovog gnusnog napada izvršenog na početku mjeseca ramazana“, poručio je Bećirović.

Pozvao je nadležne organe vlasti da u najkraćem roku preduzmu sve zakonom propisane mjere i informišu javnost o motivima napada na porodicu Memišević.

Brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama, kako je dodao, potrebno je vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

Bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava.

Obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju, a političkih zvaničnika u entitetu RS da izbjegavaju retoriku i poteze koji narušavaju sigurnost i stabilnost“, naveo je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništa BiH.