Advokatica Fikreta Hodžića: “Osuđen je za djelo koje mu nije stavljeno na teret, ovo će se izučavati na fakultetima”

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina, kazala je danas kako će se predmet “Respiratori” izučavati na pravnim fakultetima.

Naglasila je kako je razočarana odlukom Suda Bosne i Hercegovine da njenog klijenta osudi na pet godina zatvora.

Avdibegović se zahvalila sudiji Branku Periću na hrabrosti da izdvoji mišljenje.

Advokatica je ocijenila kako je Hodžić osuđen za krivično djelo koje mu optužnicom nije stavljeno na teret.

Osuđen je da je potrošio 100.000 maraka koje se nalaze deponovane na Sudu BiH. Ovo obrazloženje (Suda BiH) protivno je činjenicama. Više ćemo dati u obrazloženju žalbe”, dodala je Avdibegović.

Ona je naglasila kako je poruka Suda Bosne i Hercegovine “razočaravajuća” i da je razočaravajuće što se pokazalo kao istinito pisanje nekih medija u vezi sa ovim slučajem.

Mirna Avdibegović je na kraju kazala da će “Srebrena malina” morati platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana nakon pravosnažnosti presude i vratiti skoro 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM prilikom hapšenja i pretresa izuzet od Fikreta Hodžića, kako je navedeno u prvostepenoj presudi.

Vasvija Vidović: “Od početka je bilo jasno da postoji plan, zabrinuta sam za stanje pravosuđa”

U Sudu BiH danas je izrečena prvostepena presuda u aferi “Respiratori”, a krivim su proglašeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Kako je obrazložio Perić koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Novalić je osuđen na četiri, Solak na šest, a Hodžić na pet godina zatvora.

Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija putem koje je nabavljeno 100 respiratora.

“Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne.

Nakon izricanja presude, prisutnima se obratila advokatica Novalića Vasvija Vidović.

Prije svega ja nisam iznenađena presudom jer je ona izašla u javnost baš onakva kakva jeste. S druge strane nisam iznenađena jer je meni kao dobrom posmatraču političkih dešavanja u našoj zemlji bilo jasno da postoji određeni plan koji ima specifičan cilj.

Radi se o tome da su optužbe od hapšenja podržavali svojim izjavama predsjednik FBiH Marinko Čavara, HNS, Dragan Čović. HNS je pozdravljao i sam davao kvalifikacije događaju. Potom Elmedin Konaković, Forto, na kraju Nikšić“, rekla je Vidović.

Pojasnila je i zašto se Novalić nije pojavio na današnjem ročištu.

Ono što ste čuli od sudije koji je izlagao ispred većine, on se u potpunosti ne slaže sa onim što je pročitao.

Dakle kako god, presuda nije pravosnažna, mi ćemo uložiti žalbu na to u svakom slučaju. Međutim, kako će ovo završiti vidjet ćete koliko je ovaj predmet ozbiljan i kakve će biti posljedice.

O sudijinoj stručnosti neću govoriti, o tome drugi put, zabrinuta sam zbog stanja pravosuđa. Stranke po zakonu nisu obavezne da dođu na objavljivanje presude. Novalić je jutros imao neodložnog posla, vidite kakva je situacija, nije mogao doći u ovo vrijeme“, rekla je Vidović.