Grad Zenica i RMU dogovorili deblokadu računa, rudari će dobiti svoje plate

Gradska uprava Grada Zenica i Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica postigli su dogovor u vezi sa potpisom sporazuma o otplati na rate duga koje to preduzeće ima prema Gradu Zenica te hitnoj deblokadi računa.

Radi se o dugu za zatezne kamate za korištenje komunalnog-građevinskog zemljišta, koji su dosegao iznos nešto veći od 3.050.000 KM.

Zbog toga je Grad Zenica 14. marta ove godine ponovo blokirao račun tog preduzeća.

Prema informacijama našeg Predsjednika Sinana Husića nakon sastanka u gradskoj upravi grada Zenica, da će gradonačelnik postupiti u skladu sa zaključcima gradskog vijeća. Ide odmah deblokada računa, čime se otvara mogućnost isplate plaće našim komoratima”, naveli su iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Podsjetimo, rudari su u prošli petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice.

Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica.

Nekoliko članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica.

Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici.