Da li će Sarajlije od sutra ostati bez centralnog grijanja?

Prelazni periodi prije i nakon sezona grijanja vječiti su problem korisnika centralnog grijanja. 

To je pitanje i ove godine kada se u prelaznom periodu susrećemo s promjenama vremena i temperaturama koje ne dolikuju proljeću.

Tako za primjer u trenutku pisanja ovog teksta temperatura vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine iznosi 7 stepeni Celzijusa, ali trenutna temperatura ne određuje da li će KJKP Toplane grijati građane.

Naime, Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije je propisano da sezona grijanja počinje nakon što se u prethodna dva uzastopna dana utvrdi srednja dnevna temperatura vanjskog zraka od 12°C ili niža, a prema podacima nadležne meteorološke službe, i to najkasnije 15. oktobra.

Tako s druge strane, navedenom uredbom je propisano da sezona grijanja završava nakon što se u prethodna dva uzastopna dana utvrdi srednja dnevna temperatura vanjskog zraka viša od 12 stepeni, a prema podacima nadležne meteorološke službe, i to najranije do 15. aprila naredne godine.

Izuzetno davalac usluge može ugovoriti i drugačije trajanje sezone grijanja, ukoliko se nisu stekli uslovi za završetak sezone.

Ako uzmemo u obzir da će, prema meteorološkim službama najniža temperatura u glavnom gradu iznositi 3 stepena, a najviša 14 stepeni Celzijusa, i u narednim danima bi građani trebali imati tople domove.

Za nadati se da neće doći do promjena jer bi u suprotnom kao i svake godine Sarajlije bile prinuđene nekoliko dana tražiti druge izvore toplotne energije.