Poznato kako je poginuo Rally vozač: “Šanse za to su jedan naprema milion”

Jučerašnja tragedija vezana uz hrvatski reli WRC Svjetskog prvenstva i dalje je svima u mislima.

Posljednje snimke treninga Craiga Breena neposredno prije tragične nesreće snimio je Aleš iz Ivanca, inače veliki zaljubljenik u WRC.

Jučerašnji je trening pratio otpočetka, snimao svaku sekundu, a otišao je neposredno prije nesreće.

Onda dođem na posao i čujem ovu strašnu vijest. A ujutro sam vidio čovjeka, dolazi iz civilnog automobila normalno na svoje radno mjesto i onda…Uopće nisam očekivao da se nešto tako može dogoditi”, rekao je Alex za Dnevnik Nove TV.

Jutros je zapalio svijeću jednom od omiljenih vozača svjetskog relija.

Ovaj je imao poseban karakter koji nije imao nitko drugi. Strašno”, rekao je Aleš.

Na mjesto nesreće ljubitelji WRC-a dolaze od ranog jutra. Pale svijeće u znak sjećanja na poginulog vozača.

Inače pratim WRC non-stop. Bio sam jako uzbuđen. Zadnje tri godine bio sam svaki dan tu i ovo me baš potreslo. I sad je pitanje hoće li se nastavit održavati WRC ovdje”, rekao je fan Kristijan.

To zasad nije u pitanju, kažu organizatori.

Kolike su šanse da se tako što dogodi?

Nešto o svemu rekao je i poznati hrvatski automobilist, Juraj Šebalj.

Dogodila se situacija praktički jedan naprema milion. Užas, ja ne znam je li se neka slična nesreća, tolko banalna i bizarna, dogodila u svijetu automobilizma s tako teškim posljedicama”, rekao je.

Nažalost, kaže Šebalj da je ovo sastavni dio sporta:

Jednostavno, vozač je izletio na osiguranoj prometnici, a to što je uz tu prometnicu bila ograda… Mi nemamo zone izlijetanja, imamo drveće, ograde, provalije, stijene. To je sastavni dio rally natjecanja i zbog toga je rally natjecanje najatraktivnije od svih moto sportova.”

Od irskog vozača tijekom dana su se putem društvenih mreža oprostile njegove kolege iz WRC-a koji će Croatia Rally odvoziti njemu u čast.

A iz Zagorja se javio reporter Nove TV Ivan Čorkalo, s posljednjim informacijama. Ukratko, iako još nije službeno, poznato je kako je do smrti irskog vozača došlo.

“Iz zavoda za sudsku medicinu i dalje nema službenih rezultata obdukcije, no neslužbeno saznajemo kako je uzrok trauma vrata uzrokovana udarcem tupim predmetom.

Doista i zaista, riječ je o bizarnoj nesreći koja se, kako smo čuli u prilogu, događa jednom u milion slučajeva”, rekao je odmah Čorkalo, dodavši nešto detaljnije o tome što se tačno dogodilo:

Je li moguće, zapitali bi se onako u narodu, da automobil, i to ne pri velikoj brzini, sleti s ceste i udari u zaštitnu ogradu te da taj turbo zaštićeni automobil probije na jednom jedinom mjestu gdje zaštite nema, gdje je u staklu rupa koja služi za dovod zraka. I da onda udari vozača u vrat te ga na mjestu usmrti. Je li to moguće, zapitali bi se u svemu tome.”

Zakonske odgovornosti nema pošto se radi o sportskom natjecanju, a istragu neće provoditi niti Međunarodna automobilistička federacija (FIA), budući da je sve bilo u okvirima pravila.

Naprosto, automobil je izletio s ceste, s tragičnom posljedicom.

Potvrđeno je i kako održavanje utrke nije upitno. Otkazana je jedino sutrašnja promotivna vožnja u Bistri, ali ona će se dogoditi nakon utrke.