Edin Forto: “Ne postoji tehnička vlada, nećemo dozvoliti još četiri godine Fadila Novalića”

Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se javnosti uoči sjednice Predstavničkog doma na kojoj se glasa o imenovanju nove Vlade FBiH.

Forto je izrazio žaljenje što je blokiranje demokratskih procesa postalo potpuno normalna pojava u Bosni i Hercegovini.

Tužan sam jer očigledno nismo u mogućnosti da sami donesemo odluke i da gledamo u visoke predstavnike koji su tu od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Došao je čovjek da nas otkoči kad smo zakočeni, da gradi institucije koje ne možemo sami izgraditi”, kazao je Forto.

Podsjetio je da na federalnom nivou pet godina imamo nelegitimnu vladu, odnosno vladu u tehničkom mandatu te dodao: “To ne postoji. Ne postoji tehnička vlada i imamo sad pokušaj da ostane još četiri.”

Naglasio je da su stranke okupljene u koaliciju pokazale i dokazale unatoč razlikama da mogu sjesti i dogovoriti se te pokazati kvalitet prema građanima.

Unaprijediti život građana kroz mjere za porodilje, za porodice s malom djecom, za škole, za infrastrukturne projekte. Formirali smo koaliciju kao u svakom demokratskom društvu koja ima natpolovičan broj ruku u Predstavničkom domu i jednostavno moramo krenuti raditi i isporučiti kvalitet koji smo obećali. Na kraju ćete svi ocijeniti kako smo radili, ali nećemo dozvoliti još četiri godine Fadila Novalića”, zaključio je Forto.