Foto/ Otkud mladunče lava na Poljinama? Inspekcija KS formirala predmet

Nakon što su mediji objavili informaciju da Ibrahim Al Hawai, za kojeg se piše da je biznismen iz Dubaija, na Poljinama u Sarajevu drži mladunče lava kao kućnog ljubimca, formiran je predmet za dalje postupanje u saradnji sa policijskim i drugim organima, po potrebi.

Potvrđeno je to za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Kazna do 10.000 KM

Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dobio je prijavu kojom se inicira inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u sarajevskom naselju Poljine”, rečeno je iz KUIP-a.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja, a kako je već često viđeno u Bosni i Hercegovini, zakoni se krše i ne poštuju, pa tako i ovaj.

Ovim zakonom za kršenje navedenih odredbi propisane su novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30 do 10.000 KM.

U skladu sa članom 38. istog zakona, iz KUIP-a pojašnjavaju da inspektor može privremeno ili trajno oduzeti životinju i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto o trošku imaoca ili vlasnika, uz napomenu da u konkretnom slučaju činjenice tek treba utvrditi, a na osnovu kojih će se odlučivati o daljim mjerama.

Sa Ibrahimom Al Hawaijem nismo uspjeli ostvariti kontakt, te nije poznato otkud mu mladunče lava.

Doc. dr. prof. na Veterinarskom fakultetu Vedad Škapur za N1 kaže da mu nije jasno kako uopšte ima mogućnosti da neko privatno lice dobije dozvolu da drži u stanu lava. Podcrtava da je to zakonski prosto nemoguće.

Takva vrsta životinja zahtjeva jako preciznu dokumentaciju, provođenje karantina, prostor karantiranja, prostor boravišta, uvjete držanja te životinje, način skrbi u smislu veterinarske brige i njege, načina organiziranja ishrane itd.

To je jedan cijeli splet stvari koje treba da zadovolji neko da drži lava u nekom prostoru koji je povremeno dostupan javnosti ili je to neki zoološki vrt“, kaže prof. Škapur.

Divlje životinje othranjene na ruku – najopasnije životinje

Postoji jasna procedura kako uvesti životinje u državu, odnosno u zoološki vrt, i to traje nekoliko mjeseci.

Prof. Škapur uvozio je životinje za zoološki vrt i pojasnio da ta procedura nije nimalo jednostavna.

Regularna procedura traje barem tri mjeseca. Moraju se usaglasiti određeni veterinarski certifikati da bi se uvezao lav ili neka životinja, tj. da li je oslobođena bolesti ili nije.

Zatim, dvije države trebaju da usaglase mjere i da onda ovdje izađe naša inspekcija i kaže da je karantin 30 dana adekvatan za držanje takve životinje.

Kad završi karantin od 30 dana, tek onda ide u prostor odobren od države da bi se mogla držati takva grandiozna životinja, te snage i te opasnosti”, ističe prof. Škapur, dodajući da je zateknut sa mogućnošću da neko drži lava u stanu.

Koliko je zapravo opasno držati tako snažnu životinju u stanu, novinari su upitali profesora s Veterinarskog fakulteta.

Mi ne bismo smjeli nikako sa takvim životinjama da se grlimo, ljubimo i hranimo ih. Moramo se potruditi da ona ima što prikladnije uslove i da odgovaraju životu u prirodi. Da bi životinja bila adekvatno smještena u neki prostor, ona mora da ima u tom prostiru potpunu slobodu, da izvrši tu i trk i skok.

Zamislite kad životinja poraste na 2,50 metra, koliki taj prostor treba da bude da bi ona mogla da pokaže svu svoju biologiju ponašanja. Divlje životinje othranjene na ruku su najopasnije životinje. Često može biti kobno”, poručio je profesor Škapur.

Više puta su se novinari obratili i Uredu za veterinarstvo BiH, a čije odgovore do puštanja ovog teksta nismo dobili.