Ko je bio rally vozač koji je poginuo u Zagrebu, njegova posljednja poruka ledi krv u žilama

Pred održavanje trke Svjetskog reli šampionata u Zagrebu dogodila se nesreća, kada je na trening vožnji došlo do slijetanja vozila sa staze, usljed čega je život izgubio vozač.

Riječ je o irskom vozaču Craigu Breenu.

Breen je rođen 1990. godine u Irskoj i vožnja mu je bila u krvi. Sin Raya Breena, državnog prvaka Irske u reliju, već s devet godina se počeo baviti kartingom, a sa 17 relijem.

Brzo je napredovao kroz razne serije, a 2012. je napredovao u S-WRC prvenstvo. Međutim, u junu se suočio s teškom nesrećom na reli utrci na Siciliji.

Breen je izgubio kontrolu nad vozilom, a u nesreći je poginuo njegov suvozač Gareth Roberts, dok je Breen preživio.

Breen je odlično ušao u novu sezonu WRC Reli1 klase, inače najekskluzivnije kategorije u svijetu relija. Završio je drugi u švedskom reliju s 18 sekundi zaostatka za pobjednikom Ottom Tanakom.

U Zagrebu je došao s visokim ambicijama, dijelom zbog drugog mjesta u Švedskoj, a dijelom zbog sjajne utrke u Hrvatskoj koju je vozio prošle godine. Tada je završio na četvrtom mjestu u Hrvatskoj.

Posljednja poruka ledi krv u žilama

Breen je sletio s puta u 12:40, prednjim lijevim dijelom automobila je udario u drveni stub i poginuo na licu mjesta, dok je suvozač ostao nepovrijeđen.

Irac je imao svega 33 godine, a takmičio se za Hyundai u Svjetskom reli šampionatu i bio je šesti u generalnom poretku poslije tri trke.

Do sada nije uspio da pobijedi na trci Svjetskog šampionata, ali je osam puta bio na podijumu.

Bio je oduševljen pred trku u Zagrebu, a to je ujedno bila i njegova posljednja objava i posljednja poruka.

Uz fotografiju na kojoj se smije, objavio je i komentar, od kojeg se sada ledi krv u žilama.

Kada mi neko kaže da se vraćam u reli vozilo ponovo ove sedmice. Ne mogu dočekati da osjetim svoj Hyundai i20 n Rally Hibrid na asfaltu“, porčio je Kreg Brin.

Nažalost, njegov posljednji ulazak u reli volio završio se kobno, njegovom pogibijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Craig Breen (@craigbreen__)