Koje zvanje sada ima Sebija Izetbegović?

Na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu poništen je doktorat Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Na pitanje novinara, koje zvanje sada ima Sebija Izetbegović, rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj je kazao:

Za Univerzitet u Sarajevu, ljekar, specijalista za oblasti koje je specijalizirala i to je ono što se Univerziteta tiče.

Na Univerzitetu u Sarajevu, prema odlukama koje smo donijeli, ona nema nikakvu funkciju, ukoliko Sud ne donese drugačije odluke.

To što radi u Kliničkom centru, nije naša nadležnost i mi se time ne bavimo, niti se možemo baviti“, kazao je nakon sjednice Senata rektor Univerziteta Rifat Škrijelj.

Podsjetimo, sa 29 glasova za data je podrška rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora nauka.

Protiv su bila dva člana, a suzdržanih pet.

Članovi Senata razmatrali su izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a.

Podsjetimo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77. Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.

Kao razlog je navedeno to što je Izetbegović ostala i bez zvanja magistra nauka, pa samim tim na legalan način nije mogla biti ni doktorica medicinskih nauka.

Također, Sebija Izetbegović ostala je i bez zvanja redovnog profesora.

Dekanesa Medicinskog fakulteta: “Sebija Izetbegović više ne predaje”

Dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac u izjavi za medije nakon sjednice kazala je da Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu na predmetu Ginekologija, te da je njen otkaz i ugovor o radu u rukama poslodavca, u ovom slučaju, rektora UNSA.

Podsjetimo, zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu odlukom Senata je poništeno krajem marta ove godine.

Nakon toga uslijedila je i odluka Kantonalne uprave za inspekcijske uprave kojom se nalaže da Univerzitet u Sarajevu poništi doplomu doktora medicinskih nauka, direktorici KCUS-a.

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu na kojem je predavala Izetbegović danas je zatražio da rektor Škrijelj uloži žalbu kojom KUIP traži da se poništi diploma medicinskih nauka.

To se danas nije desilo već je rektor Škrijelj upoznao članove Senata sa kompletnim izvještajem KUIP-a, ali i sa novim zahtjevom Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta.

Važno je istaći da je nakon niza ovih odluka Izetbegović podnijela tužbu protiv UNSA-e, ali i rektora Rifata Škrijelja.