Ko je objavio gnusan video ubice Mirze Raščića? Tahirović ovog vikenda bio u zatvoru

Na Instagram profilu Izudina Tahirovića, ubice navijača Željezničara Mirze Raščića jučer je objavljen video koji je šokirao javnost.

Naime, na Instagram nalogu objavljen je story u kojem Tahirović stoji raširenih ruku ispred stadiona Fudbalskog kluba Željezničar u Sarajevu, dok u pozadini svira folk pjesma “Vrati se na mesto zločina”.

Video je objavljen baš na osmu godišnjicu Raščićeve smrti. Međutim, Tahirović je trenutno na odsluženju kazne u Kazneno popravnom zavodu Zenica.

Kako bi provjerili ko je objavio skandalozni snimak novinari su pozvali direktora KPZ Zenica, Redžu Kahrića.

Kahrić je za N1 kazao kako Tahirović sigurno nije bio na dopustu tokom vikenda.

Prvi prekid je imao 26.marta do 26. aprila 2021. godine. Drugi dopust je imao 4. novembra 2022. do 4. februara 2023. Dopust je dobio od Kantonalnog suda u Sarajevu. Kada je riječ o tim objavama na društvenim mrežama, to je neko od njemu bliskih ljudi uradio.

On kaže da je njemu neko kada je prvi put bio na dopustu ukrao telefon i da neko drugi upravlja. Čisto sumnjam u to. Sigurno neko njegov upravlja tim profilom. On će dopiti disciplinsku prijavu zbog toga što je to dozvolio”, kazao nam je Kahrić.

Potom je dodao:

Tahirović je u zatvoru kod nas i mi njega ne planiramo puštati sigurno. Za vrijeme korone smo im dopustili da putem Skype aplikacije pričaju sa porodicom. Sada jednom mjesečno može, ako je porodica negdje vani.

Odluku za dopust donosi Kantonalni sud. Mi ne možemo utjecati na odluke nadležnog suda u FBiH, dok je u drugom entitetu drugačije, pita se Ministarstvo pravde”, kazao je Kahrić.

S druge strane, advokat Tahirovića, Izet Baždarević za N1 je kazao kako nema nikakve informacije o njegovom dopustu.

Nemam nikakve informacije. Osuđen je na 20 godina, to je možda smanjeno za 2 godine i šest mjeseci. Nekada je dobivao dopust. To što je on pravio, neka odgovara za to. Vjerujte mi da nemam nikakvih informacija o njegovom dopustu”, kazao nam je Baždarević.

Od ranije je poznato da se dopust Tahiroviću dozvoljavao zbog lošeg zdravstvenog stanja majke, prijatelji Raščića tvrde da je Tahirović na slobodi skoro svaki vikend.

Novinari su kontaktirali i Kantonalni sud u Sarajevu kako bi provjerili na osnovu čega Tahirovića dobiva dopust, međutim do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Podsjetimo, Tahirović je nakon ubistva Raščića 16. aprila 2015. godine pobjegao, ali su ga pripadnici sarajevske policije istu noć uhapsili.

Od trenutka hapšenja bio je u pritvoru, a optužnica protiv njega je potvrđena 7. jula 2015. godine.