Mostarski derbi u finalu Kupa: Velež i na Grbavici savladao Želju

Velež je i u revanš susretu savladao Željezničar (prvi susret Rođeni su dobili sa 1:0) te tako zakazao mostarski derbi protiv Zirnjskog u finalu Kupa BiH ove sezone.

Plavi na svojoj Grbavici odlično otvaraju utakmicu, u šestoj minuti Santos je kao brzi voz prošao po lijevoj stranici i ubacio u šesnaesterac, gdje se našao Beća koji snažnim udarcem matira Hadžikića za 1:0.

Zatim Velež uzvraća. Pršeš je izveo korner u 16. minuti, lopta je došla do Zvonića, koji udarcem glavom pogađa same rašlje gola Željezničara – 1:1.

Imao je Šikalo odličnu priliku u 21. minuti odlično je šutirao iz voleja, ali je lopta otišla nekoliko centimetara pored desne stative Bendera.

Plavi su imali priliku u 27. minuti. Drina je ubacio loptu, Jašarević vratio povratni pas u šesnaesterac, a Hodžić je veoma loše na kraju šutirao.

Velež se nakon gola odlično defanzivno postavio, te je to otežavalo Željezničaru da priđe golu gostiju.

U finišu prvog poluvremena, Šikalo je ubacio loptu pred gol domaćih, Haskić je odlično šutirao, ali Bender je odbranio.

Šansu da dovede Željezničar u novo vodstvo imao je Amoah u 55. minuti nakon centaršuta Santosa, ali glavom je šutirao pored gola.

Velež je do preokreta došao 72. minuti. Haskić je sjajnim pasom izbacio Anđušića u stopostotnu priliku, ofanzivac Rođenih ne griješi u takvoj situaciji – 1:2.

Zatim su Plavi pokušali doći do izjednačenja, trener Bašić je držao dva špica u igri (Haračić i Krpić), ali ništa konkretno nisu uspjeli napraviti. Velež je zatvorio sve prilaze golu…

Ostalo je 1:2 do posljednjeg zvižduka sudije Dragana Petrovića.