Ulice u Starom Gradu i Centru nosit će imena maloljetnih boraca i oslobodilaca Sarajeva, Alije Oruča i Ibre Poplate

Na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je i odluke da cesta na području Općine Stari Grad – MZ Širokača, koja se proteže od Opservatorija, duž bob staze do Vidikovca na Trebeviću, nosi naziv “Ulica Alije Oruča”.

Također, dio ulice na području Općine Centar – MZ “Koševo II“, od raskrsnice sa ulicom Alipašina do raskrsnice sa ulicom Patriotske lige, nosit će naziv “Ulica Ibrahima Ibre Poplate”.

O Aliji Oruču

Alija Oruč je rođen 03. jula 1976. godine. Kao maloljetni borac sa Grličića Brda, na samom početku agresije priključio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine u odbrani grada.

Prva jedinica u kojoj je bio je “Bosna 101”, a nakon formiranja brigada, bio je u Prvoj brdskoj brigadi. Iako su mu zabranjivali učešće u akcijama, nalazio je načine da se tajno pridruži, te je učestvovao u gotovo svakoj akciji svoje brigade.

Tako je bilo i u akciji na Pitinim stijenama, kobnog 30. maja 1993. godine, gdje je izgubio svoj mladi život u direktnim borbenim dejstvima.

O Ibrahimu Poplati

Ibrahim Ibro Poplata je bio maloljetni borac Narodne oslobodilačke vojske, Partizanske vojske Jugoslavije i Jugoslavenske armije, kao i učesnik u odbrani Bosne i Hercegovine tokom protekle agresije.

Kao šesnaestogodišnjak priključio se 38. udarnoj diviziji koja koja je učestvovala u oslobađanju Sarajeva. Nakon oslobođenja bivše Jugoslavije, dobio je prekomandu u Narodnu miliciju, a potom je radio u Službi unutrašnje bezbijednosti.

Dobitnik je priznanja za zalaganje u zaštiti slobode i prava građana, društvene i lične imovine. Početkom maja 1992. godine, odlazi iz Sarajeva i učestvuje u formiranju Fočanske brigade na Grepku, gdje provodi cijeli ratni period.

Imenovan je za prvog ratnog predsjednika Općine Foča, aktivno je učestvovao u odbrani države za što mu je dodijeljena Plaketa Oružanih snaga Armije BIH.

Dobitnik je brojnih priznanja i zahvalnica za učešće u odbrani zemlje tokom protekle agresije, kao i za doprinos izgradnji postratnog društva, te obnovi i poboljšanju života u povratničkim naseljima.

Na današnjoj, Sedmoj radnoj sjednici, usvojen je Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 02. do 09. maja 2023. godine, Odluka o imenovanju Etičkog vijeća Skupštine Kantona Sarajevo, te izmjene Odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS.