Ove godine bi se mogli suočiti s rekordnim temperaturama i povratkom “El Nina”

Svijet bi mogao ponovo oboriti prosječni tempreturni rekord 2023. ili 2024. godine, što je potaknuto klimatskim promjenama i očekivanim povratkom vremenskog fenomena El Nino, kažu klimatski naučnici.

Kako navodi Reuters, klimatski modeli sugeriraju da će nakon tri godine vremenskog fenomena La Nina u Tihom okeanu, koji općenito blago snižava globalne temperature, kasnije ove godine vratiti El Nino, koji povećava prosječnu temperaturu površinske vode u okeanu.

Tokom El Nina, vjetrovi koji duvaju na zapad duž ekvatora usporavaju, a topla voda se potiskuje na istok, stvarajući toplije površinske temperature okeana.

El Nino se obično povezuje s rekordnim temperaturama na globalnom nivou. Još se ne zna da li će se to dogoditi 2023. ili 2024. godine, ali mislim da je vjerovatnije da hoće nego da neće“, rekao je Carlo Buontempo, direktor EU Copernicus Climate Change Service.

Klimatski modeli ukazuju na povratak u El Nino uslove u kasno borealno ljeto i mogućnost razvoja snažnog El Nina krajem godine, rekao je Buontempo.

Najtoplija godina na svijetu zabilježena do sada bila je 2016., koja se poklopila sa jakim El Ninom, iako su klimatske promjene podstakle ekstremne temperature čak i u godinama bez tog fenomena.

Kako navodi Reuters, proteklih osam godina bilo je osam najtoplijih zabilježenih, odražavajući dugoročni trend zagrijavanja uzrokovan emisijom stakleničkih plinova.

Friederike Otto, sa Instituta Grantham na London Imperial College, rekla je da bi temperature koje pokreću El Nino mogle pogoršati uticaje klimatskih promjena koje zemlje već pojavljuju, uključujući jake vrućine, sušu i šumske požare.

Ako se El Nino ipak razvije, postoji velika šansa da će 2023. biti još toplija od 2016. godine – s obzirom na to da se svijet nastavlja zagrijavati dok ljudi nastavljaju sagorijevati fosilna goriva“, rekla je Otto.

Naučnici iz EU Copernicusa objavili su danas izvještaj u kojem se procjenjuju klimatski ekstremi koje je svijet doživio prošle godine, što je bila peta najtoplija godina zabilježena u historiji.

Evropa je 2022. doživjela svoje najtoplije ljeto u historiji, dok je ekstremna kiša izazvana klimatskim promjenama izazvala katastrofalne poplave u Pakistanu, a u februaru je nivo antarktičkog leda dostigao rekordno nizak nivo.

Prosječna svjetska globalna temperatura sada je 1,2C viša nego u predindustrijskim vremenima, navodi Copernicus.

Uprkos tome što je većina najvećih svjetskih emitera obećala da će na kraju smanjiti svoje neto emisije na nulu, globalne emisije CO2 prošle godine nastavile su rasti.