Sahranjen Aldin Huskić čije je tijelo nakon 20 dana potrage pronađeno u šahtu

Danas je sahranjen Aldin Huskić, tridesetpetogodišnji mladić iz Gradačca čije je tijelo pronađeno u cijevi ispod šahta u industrijskoj zoni Gradačca.

Pronalazak tijela 20 dana nakon prijave nestanka mladića izazvalo je brojne reakcije građana koji su se sami pokrenuli u cilju potrage i na kraju i pronašli tijelo.

S druge strane nadležni MUP-a Tuzlanskog kantona i Gorska služba spašavanja Srebrenik koji su učestvovali u službenoj potrazi objašnjavaju da je odmah nakon prijave sestre, dva dana nakon Aldinovog nestanka, 3. aprila pokrenuta potraga u skladu sa procedurama, kroz potragu za nestalim licima, pregled nadzornih kamera…

Ističu da na osnovu pregleda nadzornih kamera na mjestu gdje je nestalo tijelo nije bilo indicija za pretrage ispod šahta, u cijevi gdje je tijelo otkriveno.

Zbog činjenice da je nestanak prijavljen dva dana nakon nestanka i nedostatka indicija Gorska služba i MUP Tuzlanskog kantona nisu koristili službene pse niti termovizijske kamere tokom potrage, niti su se spuštali ispod šahtova u cilju pregleda cijevi ispod zemlje, a potraga je bila disperzivna i zbog dezinformacija koje su dobijali od građana u međuvremenu.

Činjenica je da je 20 dana nakon prijave nestanka grupa građana odlučila temeljitije pretražiti uže područje industrijske zone i da su upornošću i otkrili tijelo, a gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić vjeruje da su i policija i volonteri gorske službe poduzeli sve u skladu s procedurama, te da je održano nekoliko sastanaka na kojima su mu predočene brojne aktivnosti policije kao i podatak da je u potragama učestvovalo 30 policajaca.

Ne može potvrditi da li je bilo određenih propusta tokom potrage. Također iz policije ističu da je snimak Aldina unutar jednog od tržnih centara moguće nastao prije nego je bio kući, odnosno prije nestanka.

Preliminarni rezultati obdukcije ukazuju na težu povredu na potiljku nastalu uslijed pada i prijelom kičme, bez drugih povreda koje bi ukazivale na nasilnu smrt tridesetpetogodišnjaka iz Gradačca.