Završen sastanak sa HDZ-a i Osmorke sa Sattlerom: “Parlamentarna većina postoji”

U rezidenciji Delegacije Evropske unije u Sarajevu završen je susret predstavnika HDZ-a BiH i stranaka Osmorke sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Na sastanku je bilo govora o aktuelnoj političkoj situaciji i nastavku formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka predstavnik NES-a Nermin Ogrešević u izjavi za medije je rekao da su danas prezentirali svoje stavove.

Zadnjih mjeseci smo obavijestili javnost kako vidimo rješavanje pitanja ustavne krize. Naš stav je jasan – da nismo za Ad hoc rješenja, nego smo za rješenja koja će značiti suštinska rješenja. Pitanje Ustava je pitanje od općeg i javnog interesa i ne može se definirati samo na nivou stranaka”, kazao je Ogrešević.

Kazao je i da je na sastanku istakao da pitanje predsjednika RS Milorada Dodika i njegove izjave ne smatra za zabavu, te da ih ozbiljno doživljava.

Treba se reagirati, jer on obismišljava sav naš proces. Njegove izjave su napadačke i zastrašuju građane”, istaknuo je Ogrešević.

Dragan Čović, lider HDZ-a je rekao da su prijateljski sa Sattlerom razgovarali o tome da je krajnje vrijeme da završi se Federalna vladu.

Uvjeren sam da ćemo do kraja tjedna imati sjednicu Zastupničkog doma i imenovanje Vlade. Vjerujem da će partneri koji su se dogovorili i potpisali sporazum prije pet mjeseci, držati se onoga što smo obećali.

Sutra ćemo imati jako puno razgovora sa kolegama iz Osmorke i predstavnicima međunarodne zajednice. Očekujemo da svi drugi partneri koji su bili i oko Vijeća ministara da budu i za Federalnu vladu. Krajnje je vrijeme da zajedničkim snagama završimo ovaj posao”, rekao je Čović dodajući da je mišljenja da imaju parlamentarnu većinu.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić je kazao da su danas razgovarali oko toga – da li je ovo u prijateljskom okruženju parlamentarna većina, idu li u konstituisanje Vlade itd.

Jasno je da će Schmdit donijet odluku, pa da vidimo šta će se dešavati. Vrlo je jasno da nećemo dopustiti blokadu i da idemo u tom pravcu. Ono što visoki predstavnik donese, bitno je da bude rješenje za budućnost, jer ćemo ozbiljnije sjesti da dogovorimo rješenje.

Ako ostane na Ad hoc rješenju, ostalo će biti sve iz šupljeg u prazno. Smatram da se može osigurati parlamentarna većina u predstavničkom domu, ali ko god nam se pridruži dobro je došao”, poručio je Nikšić.