SBiH: “Schmidtova rješenja bit će prihvatljiva samo ako su trajnog karaktera”

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je, povodom 27 godina od osnivanja, održala svečanu sjednicu Glavnog odbora na kojoj je napravljen osvrt kontinuiteta državotvornog djelovanja kroz više od dvije i po decenije postojanja.

Sjednicu je simbolično otvorio bivšli član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić.

Za predsjednika Glavnog odbora izabran je Asim Čajlaković.

Kako se navodi u saopćenju ove partije još jednom je potvrđen nastavak državotvorne politike SBiH koja je osnovana 1996. godine odmah nakon završetka agresije na BiH.

Osnivač stranke bio je Haris Silajdžić, koji je u svojoj impozantnoj političkoj karijeri obavljao najviše državne funkcije od ministra vanjskih poslova i premijera Republike BiH, pa do člana Predsjedništva BiH.

Prilikom uvodnog govora gospodin Belkić je podvukao da je SBiH nakon rata pokrenula sva važna pitanja u državi koja su i danas nakon 27 godina aktuelna poput odbrane suvereniteta, jačanje državnih institucija, zaštita državne imovine, borba protiv diskriminacije, pokretanje razvojnih projekata posebno u elektro energetskom sektoru do jačanja pravne države i zaštite štetnih ustavnih riješenja.

Na sjednici GO je potvrđeno opredjeljenje za nastavak političke borbe za cjelovitu, demokratsku i građansku Bosnu i Hercegovinu, sa jednakim pravima za svakog pojedinca, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

Potvrđen je politički i ekonomski program Stranke, gdje je poseban naglasak stavljen na zaštitu državne imovine kao i pokretanje projekata u elektroenergetskom sektoru i saobraćajnoj infrastrukturi”, navodi se u saopćenju.

Govorilo se i o aktuelnoj političkoj situaciji nastaloj nakon oktobarskih izbora. Stranka za BiH ostaje privržena stavovima da je vlast potrebno formirati u skladu sa ustavom i važećim zakonima, a eventualna riješenja koje bi mogao nametnuti visoki predstavnik bit će prihvatljiva samo ako su trajnog karaktera.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić govorio je o kontinuitetu rada Stranke i uspjesima koji su ostvareni na posljednjim izborima.

On je istakao da se Stranka za Bosnu i Hercegovinu uspjela vratiti na političku scenu i postala je parlamentarna na svim nivoima, te da će nastaviti sa rastom u godinama koje dolaze.