Svečanim aktivnostima obilježen Dan Armije RBiH

Polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je na šehidskom spomen mezarju na Kovačima, kao i na Gradskom groblju “Stadion” uprličeno obilježavanje 31. godišnjice Armije RBiH.

Multietničnost, multikonfesionalnost, te povrh svega hrabrost krasila je borce odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji su pred sobom imali jasan cilj – slobodu.

Minstar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović prisustvovao je obilježavanju ovog veoma bitnog datuma u historiji Bosne i Hercegovine, te je ovu priliku iskoristio i da uputi čestitiku svim braniteljima Armije RBiH.

Danas, kada obilježavamo dan formiranja naše časne Armije, dugujemo neizmjernu zahvalnost našim borcima koji su branili našu domovinu, ali i poštovanje prema onima koji su svoje živote položili braneći je.

Zahvaljujući svima njima, mi danas uživamo slobodu, imamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i živimo u miru. O herojskim podvizima naših boraca moramo govoriti, njihovu hrabrost moramo pominjati svaki dan, brinuti o našim veteranima i porodicama šehida i poginulih boraca, jer samo njegujući kulturu sjećanja kontinuirano ne dajemo zaboravu najvrijednije sinove Bosne i Hercegovine“, poručio je ministar Osmanović.

Osmog aprila 1992. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine.

Teritorijalna odbrana BiH bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne odbrane SR Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na agresiju na Republiku BiH.

Pod zastavom ARBiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda.

Dan Armije predstavlja kontinuitet, ne samo održavanje Oružanih snaga koji su nasljednici Armije, nego i održavanje kontinuiteta same države BiH.

Aktivnosti obilježavanja 31. godišnjice formiranja Armije RBiH bit će nastavljene svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu.