Srbijanski major kojeg traži Interpol tvrdi da Sarajevo nije bilo pod opsadom

Najduža opsada u suvremenoj povijesti ratovanja je opsada Sarajeva.

Trajala je 1452 dana, tijekom nje je ubijena 11 541 osoba, među kojom 1600 djece, a na grad je padalo 329 granata dnevno.

Započela je u aprilu 1992. kad su snajperisti snaga bosanskih Srba pucali na civile, nakon čega je slijedio napad paravojnih snaga i JNA na Policijsku školu u Vracama.

Kao uspomene na opsadu u Sarajevu i dan danas postoji dvjestotinjak ruža ilustriranih na gradskom betonu, na mjestima gdje su ginuli civili.

No, za neke, ta se krvava opsada nije dogodila. Smatraju je tek pukom medijskom i političkom laži koju je konstruirala propagandna mašinerija, piše Jutarnji.hr

Je li Sarajevo bilo opkoljen i blokiran grad?”, naziv je sramotne i pomalo nevjerojatne konferencije koja se prošlog petka održala u Beogradu u prostorijama Medija centra koji je 1994. godine osnovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Okupljanje je poduprlo, navodi Radio Slobodna Evropa, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Povijesna obaveza ove generacije je da poništi sve medijske i političke laži koje su uspostavili predstavnici druge strane o ratu u BiH od 1992. do 1995. godine”, naveo je u svojem uvodnom govoru Mlađan Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Nakon toga, riječ je preuzeo Tomislav Kovač, bivši general-major policije Republike Srpske i osoba koja se nalazi na Interpolovoj potjernici od 2018. godine zbog sudjelovanja u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na Ilidži, iako smo svaki dan ginuli, osiguravali smo im normalan dotok vode u Sarajevo. Na Ilidži je izvor rijeke Bosne, to su glavna izvorišta vode za Sarajevo. Mi smo to osiguravali cijelo vrijeme, davali im vodu, davali im struju, davali im plin i u tome svemu ratovali i ginuli”, uvjeravao je Kovač.

Prema izvještaju UN-a, opsadne su snage često isključivale glavni gradski vodovod i odbijale dopustiti radnim ekipama da poprave neophodne sisteme za pročišćivanje vode.

Kada bi se dotok vode isključio, civili bi u redovima čekali ispred izvora vode u gradu. Na njih bi nerijetko zapucali snajperi, ali bi i osobe koje čekaju u redovima za vodu postale metom granatiranja.

Jedan od govornika je bio i Simo Tuševljak, glavni inspektor MUP RS-a za istrage ratnih zločina, koji je ustanovio da snage bosanskih Srba i policija nisu napadale Sarajevo, nego su “branile svoj teritorij”.

Na konferenciju održanu u Beogradu promptno su reagirali iz bosanskohercegovačkog Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Oni koji lažu za opsadu Sarajeva i za Markale, oni koji lažu da se genocid u Srebrenici nije dogodio i da su se Bošnjaci sami ubijali, oni koji i danas kriju rušitelje banjalučkih džamija i koji će vjerojatno i za to optužiti Bošnjake, oni koji obmanjuju vlastiti narod da je entitet RS država, spremni su na svaku moguću laž, prevaru, ali i novi mogući zločin”, osudili su okupljanje u Medija centru.

Pozvali su državne organe Bosne i Hercegovine na prekidanje odnosa sa Srbijom sve dok njihov susjedi ne prihvate činjenice i presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu.

Na zločine nad civilnim stanovništvom Sarajeva i genocidom u Srebrenici podsjećaju i doživotne presude koje su dobili prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić.