Video/ Zukan: “Pala SDA nakon trideset godina”; Zahiragić: “Više mrzite SDA nego što volite državu”

Sinoć su se, nakon imenovanja nove Vlade FBiH, kod Senada Hadžifejzovića suočili Haris Zahiragić iz Stranke demokratske akcije i Belmin Zukan iz SDP-a.

Zahiragić: “Bio sam siguran da će imati većinu danas! Trojka, ambasade, HDZ i Hrvatska su vršili pritiske na zastupnike. SDA je spremna za odbranu države! Bit ćemo prinuđeni na otpor – demokratski, pravni, a i svaki drugi!”

Zukan: “Stalno spinujete; manipulatori ste! Svoj neuspjeh i svoju propast poistovjećujete s državom!”

Zahiragić: “Schmidt je u hrvatsko-njemačkoj koaliciji ponovo u Sarajevu uspostavio NDH! Prvi put u historiji se desila ova stvar! Nemam problem s djelovanjem u opoziciji! Nije mi bilo bitno da SDA bude na vlasti! Ova vlada je okupatorska; legitimitet im nikada neću priznati!”

Zukan: “Ne osjećam se kao petokolonaš! Navikao sam na bombastične izjave Zahiragića. Iznenađuje me kvalifikacija predstavnika Bošnjaka. To vi svojim pravnim gimnastikama izvodite iz normi.”

Zahiragić: “Irfan Čengić vam je svima mentor; on izgleda ponešto zna. Lendo je potpredsjednik Bošnjak! Možete dezavuisati javnost do sutra! Danas je suspendovana volja birača! Stojanović i Konaković nisu ni pročitali Schmidtovu odluku! Danas se ne pika volja potpredsjednika iz reda Bošnjaka, ali se novim izmjenama Ustava uvodi u proces odlučivanja! Ne postoji na svijetu tropetinska većina! Schmidt je po mjeri broja zastupnika koje HDZ danas ima napravio odluku! Danas je uveden presedan da se nepodobni Bošnjaci sankcionišu odlukom visokog predstavnika! Ova odluka je opasna po građansku državu! Dom naroda se u potpunosti uveo u proces izbora Vlade! Raspuštanje Parlamenta i skupština odgovara svima koji ne vole ovu državu!”

Zukan: “Dom naroda, nažalost, nije dom kantona. Da jeste, bilo bi drugačije i jednostavnije!”

Zahiragić: “Bio sam siguran da će imati većinu danas! Schmidt im je sazvao sjednicu; oni su zavrtali ruke, kupovali…”

Zukan: “Ko je iz SDP-a kome zavrtao ruke?”

Zahiragić: “Mirzi Čeliku! Pitajte šta mu se nudilo! Trojka, ambasade, HDZ i Hrvatska su vršili pritiske na zastupnike. Oni su skupljali većinu! Slaven Raguž je bio rezervna ruka! Ukoliko se na ovakav način volja bošnjačkog naroda bude gazila, ne znam do koje granice će narod trpiti. SDA je spremna za odbranu države, jer je država ugrožena!”

Zukan: “Neka HDZ od SDA uči kako se bori za legitimno predstavljanje.”

Zahiragić: “Da se vas pitalo, HDZ bi imao četiri delegata! Protesti nisu bili politički skup! SDA je samo podržala proteste ‘ReStarta’! Nismo gurali legitimno predstavljanje! Ne mogu Srbi i Hrvati imati pravo veta, a Bošnjaci da nemaju! Smetaju Bošnjaci koji imaju kičmu, poput Bakira i Lende! Bakir nije pristao na ono na šta su pristali ovi dobri evropski dečki! Bošnjaci su diskriminisani! Valter kojii će se boriti protiv ovih nacističkih vrijednosti koje nam se nameću, koalicije Zagreba i Berlina, neće biti u ilegali i bit ćemo prinuđeni na otpor – demokratski, pravni, a i svaki drugi!”

Zukan: “Danas je do napada došlo, jer je napravljen vještački naboj da se navodno Bošnjaci izdaju, a zapravo se dešava smjena vlasti! Nemam namjeru da hvalim ovu vladu i da govorim da će biti savršena! Jedva čekam da Vlada počne da se bavi stvarima o kojima je danas u ekspozeu govorio Nikšić.”

Zahiragić: “Na jučerašnji dan je ukinut aparthejd u Južnoafričkoj Republici, a u BiH je danas uveden.”

Zukan: “Na današnji dan je pala SDA nakon trideset godina!”

Zahiragić: “Oni više mrze SDA nego što vole državu!”