I danas kiša, pljuskovi i grmljavina, zbog jakih padavina upaljen narandžasti meteoalarm

Jutros je u Bosni pretežno oblačno, a pljuskovi su registrovani na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U Hercegovini je pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 5; Ivan Sedlo 11; Široki Brijeg 12; Drvar i Sokolac 13; Bihać, Bugojno, Livno i Sarajevo 14; Gradačac, Sanski Most i Tuzla 15; Banja Luka, Prijedor i Zenica 16; Trebinje 17; Mostar 20 °C.

Danas će u Bosni biti pretežno oblačno, u Hercegovini sunčanije prije podne. Širom zemlje se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. Lokalno pljuskovi mogu biti i obiliniji.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana je moguća kiša i pljuskovi. Najviša dnevna temperatura zraka oko 21 °C.

Narandžasto upozorenje zbog jakih pljuskova

Zbog jakih lokalnih pljuskova aktiviran je narandžasti meteoalarm za sjeverna, centralna i istočna područja naše zemlje.

Upozorenje je na snazi od danas od 09:00 sati, pa do 2. juna do 20:00 sati.

Uz jače pljuskove lokalno može pasti 20-50 litara kiše po metru kvadratnom.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće.

Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, glasi upozorenje.

Bez stabilizacije i narednih dana

Stabilizacija vremena za sada i dalje ostaje nepoznanica za građane BiH.

U četvrtak, sutra, u Bosni će biti pretežno oblačno, u Hercegovini sunčanije prije podne. Širom zemlje se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. Lokalno pljuskovi mogu biti i obiliniji.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i dalje nestabilno vrijeme. Širom zemlje se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. Lokalno pljuskovi mogu biti i obiliniji.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 °C, na jugu zemlje do 28 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28 °C.